Puteri Umno Gerakkan Anggotanya Pantau Harga Barang

SUNGAI PETANI: Pergerakan Puteri Umno menggerakkan anggota-anggotanya untuk memantau kenaikan harga barang pada musim perayaan ini bagi menyalurkan maklumat kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Naib Ketuanya Shahanim Mohd Yusof berkata ramai anggota Puteri Umno yang menyertai persatuan pengguna dan dilantik sebagai pegawai untuk memantau harga barangan.

"Ahli-ahli Puteri menjadi mata dan telinga KPDNKK. Kalau harga naik kita cepat respons... kalau harga barang di kampung naik mendadak, ahli-ahli kita akan inform (pihak yang berkaitan). Kita sentiasa ada info. Ahli Puteri ada di setiap kampung, taman dan cawangan," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata jika harga gula naik 10 sen, orang ramai di bandar tidak begitu merasainya tetapi peniaga-peniaga kecil di kampung-kampung begitu terasa dengan kenaikan itu.

"Sebab itu saya harap kerajaan kena ambil berat dan beri perhatian kepada peniaga-peniaga yang akan cari untung dengan mudah dan sewenang-wenangnya menaikkan harga barang," katanya.

Shahanim, yang juga Yang Dipertua Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) Kedah, turut meminta anggota Perdasama terutamanya di Kedah supaya bersama-sama membantu kerajaan dalam menangani isu kenaikan harga barang. - BERNAMA

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain