Kilang Biskut Fail Saman Terhadap TNB Kerana Ceroboh Kilangnya - Semasa | mStar

Kilang Biskut Fail Saman Terhadap TNB Kerana Ceroboh Kilangnya

KUALA LUMPUR: Sebuah kilang membuat biskut, Yu-Ai Food Industries Sdn Bhd, hari ini memfailkan saman terhadap Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang didakwa menceroboh masuk ke premis kilang itu.

Selain itu, kilang itu turut mendakwa TNB telah merosak harta bendanya.

Pengarah urusannya Leong Kam Onn hadir di mahkamah untuk memfailkan saman itu melalui Tetuan Keppy Wong di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Dalam penyataan tuntutannya, Leong, 52, mendakwa kilangnya di Balakong telah diceroboh oleh sekumpulan pegawai, pekerja dan staf TNB (defendan) bersama polis bantuan dengan memanjat tembok pagar pada 24 Februari lepas.

Plaintif turut mendakwa defendan pada hari berikutnya iaitu pada 25 Februari, telah mencerobohi bilik meter kilang tersebut dengan merosakkan penutup besi serta melakukan kerja-kerja "pembaikan " ke atas meter eletrik plaintif tanpa kebenaran dan pengetahuan plaintif.

Selain itu, plaintif mendakwa defendan juga dengan tanpa bukti sokongan menuduh plaintif telah mengusik meter eletrik di kilang tersebut dan menuntut caj terkurang/kebelakangan sebanyak RM218,234.12 yang terdiri dari bulan Julai 2010 hingga Februari tahun ini.

Dalam pernyataan itu, plaintif turut mengakui bahawa tindakan pegawai, pekerja /wakil defendan memasuki kilang tersebut pada 24 Februari lalu dengan memanjat pagar dan memasuki kilang serta memecahkan pintu besi adalah satu pencerobohan haram.

Syarikat itu turut menyatakan bahawa kilang itu turut menerima notis daripada TNB bertarikh 28 Mac lepas yang mengugut untuk memotong bekalan eletrik di kilangnya sekiranya mereka tidak membuat pembayaran jumlah tersebut.

Berikutan tindakan yang dilakukan oleh defendan, plaintif mendakwa perbuatan itu adalah tidak sah di sisi undang-undang serta tindakan defendan mengeluarkan notis kepada plaintif untuk memotong bekalan eletrik di kilang tersebut adalah tidak munasabah, berniat jahat dan bersifat menindas serta mengugut plaintif.

Justeru itu, plaintif menuntut satu deklarasi bahawa notis pemotongan itu adalah tidak sah, dan batal serta satu perintah ke atas defendan untuk mengembalikan wang RM218,234.12 kepada plaintif atau sejumlah mana yang telah dibayar oleh plaintif kepada defendan secara paksaan.

Plaintif turut menuntut ganti rugi pencerobohan selain ganti rugi teruk dan teladan, faedah sebanyak lapan peratus, kos dan lain-lain relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Sementara itu, Wong ketika ditemui pemberita memaklumkan kes permohonan injunksi untuk mengelakkan sebarang pemotongan eletrik di kilang itu akan didengar di hadapan Hakim Harmindar Singh Dhaliwal Isnin ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain