Pelawat Dinasihat Dapatkan Suntikan Vaksin Demam Kuning Sebelum Ke Negara Berisiko - Semasa | mStar

Pelawat Dinasihat Dapatkan Suntikan Vaksin Demam Kuning Sebelum Ke Negara Berisiko

KUALA LUMPUR: Pelawat dari Malaysia dinasihat mendapatkan suntikan vaksin demam kuning sebelum melawat ke negara yang berisiko mengalami transmisi penyakit itu.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Hasan Abdul Rahman berkata langkah itu bertujuan memastikan negara ini bebas daripada penyakit demam kuning. Suntikan vaksin demam kuning perlu diambil 10 hari sebelum melawat ke negara-negara berkenaan untuk perlindungan berkesan terhadap penyakit itu, katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Pelawat yang tiba dari atau telah melawat negara berisiko kurang daripada enam hari daripada tarikh berlepas serta gagal menunjukkan sijil vaksinasi demam kuning yang sah, boleh dikuarantin untuk tempoh tertentu tidak melebihi enam hari, katanya.

Dr Hasan berkata sehingga kini Malaysia bebas daripada penyakit demam kuning walaupun mempunyai vektor pembawa penyakit itu iaitu nyamuk Aedes aegypti.

"Kadar fataliti penyakit demam kuning boleh mencapai sehingga 50 peratus, namun begitu belum ada rawatan khusus penyakit ini," katanya.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) setakat ini menyenaraikan 42 negara di Afrika, Amerika Selatan dan Amerika Tengah sebagai berisiko mengalami transmisi demam kuning.

Negara-negara itu ialah Angola, Benin, Burkisa Faso, Burundi, Cameroon, Central Africa Republic, Chad, Congo, Democratic Republic of Congo, Cote d'Ivoire, Ethopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Equatorial-Guinea, Kenya, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo dan Uganda di Afrika.

Argentina, Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Paraguay, Panama, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago dan Venezuela di Amerika Selatan dan Amerika Tengah.

Dr Hasan berkata Kementerian Kesihatan telah menyenaraikan 19 pusat vaksinasi demam kuning di Malaysia yang diiktiraf iaitu Bahagian Penyelidikan Virus di Institut Penyelidikan Perubatan; Mont Kiara Medical City, KLCC; Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan (Bahagian Kesihatan Primer) di Wangsa Maju; Klinik Kesihatan Putrajaya, Putrajaya; Prince Court Medical Centre Sdn Bhd, Jalan Kia Peng dan Gleneagles Intan Medical Centre di Jalan Ampang.

Suktikan vaksin itu juga boleh didapati di Pulau Pinang Port Health Office, Tuanku Syed Putra Building di Jalan Downing; Pejabat Kesihatan Kinta, di Batu Gajah; Columbia Asia Medical Centre, Miri, Sarawak; Pejabat Kesihatan, Jabatan Kesihatan Bahagian, Kuching, Sarawak dan Poliklinik Komuniti Beserah di Kuantan.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain