Golongan Muda Gembira Dengan Skim Rumah Pertamaku - Semasa | mStar

Golongan Muda Gembira Dengan Skim Rumah Pertamaku

PETALING JAYA: Orang ramai menyambut baik Skim Rumah Pertamaku menyasarkan golongan muda berpendapatan kurang RM3,000 sebulan memiliki rumah sendiri yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa.

Bagaimanapun, harga unit kediaman di kawasan bandar melebihi nilai RM100,000 hingga RM220,000 seperti yang ditetapkan kerajaan yang mengkibatkan impian golongan muda membeli rumah berhampiran tempat bekerja tidak kesampaian.

Eksekutif Perhubungan Awam, Debbie Chu Yeuan Ling, 28, berkata, beliau akan dapat memiliki rumah sendiri lebih awal dari perancangan di bawah skim berkenaan.

“Untuk menyimpan 10 peratus bayaran mengambil masa bagi saya sebagai eksekutif muda.

“Tapi dengan skim ini, sya dapat memiliki rumah impian dengan harga RM220,000 di sini,” katanya yang bertugas di sebuah hotel di Melaka.

Di bawah Skim Rumah Pertamaku, golongan muda berumur 35 tahun ke bawah dan berpendapatan kurang RM3,000 sebulan memiliki rumah sendiri berharga antara RM100,000 hingga RM220,000.

Skim tersebut memberi kemudahan pinjaman 100 peratus kepada pembeli tanpa perlu membayar wang deposit sebanyak 10 peratus seperti kebiasaan prosedur pembelian rumah.

Rumah mampu milik mempunyai keluasan antara 800 hingga 1,000 kaki persegi itu dijual pada harga antara RM80,000 hingga RM120,000 untuk kos rendah manakala RM120,000 hingga RM200,000 bagi kos sederhana.

Rumah tiga bilik tidur itu dilengkapi dengan dua bilik air.

Adam Joe Mazlan, 29, artis grafik kanan dari ibu kota dekat sini berkata: “Ia adalah khabar gembira untuk mereka yang mahu mendapatkan rumah pertama tapi untuk orang seperti saya adalah sesuatu yang mustahil kerana tinggal tangah-tengah di Kuala Lumpur.

“Saya ragu untuk memperoleh rumah teres dua tingkat untuk keluarga saya di sini.

“Saya harap kerajaan menaikkan had sekurang-kurangnya kepada RM350,000 untuk memberi manfaat kepada lebih ramai pengguna khususnya kepada mereka yang tinggal di ibu kota yang berkos tinggi,” katanya yang tinggal menyewa bersama keluarga di Ampang bersama adik-beradik dan ibu bapa.

Bekas menteri, Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis berkata, skim berkenaan membolehkan pekerja muda mencapai cita-cita mereka memiliki rumah sendiri lebih awal.

“Ramai golongan muda tiada deposit 10 peratus yang diperlukan untuk membeli rumah walaupun selepas lima tahun bekerja," ujarnya.

Jamaluddin, yang juga Ahli Parlimen Rompin dan Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat berkata, skim itu membuktikan bahawa Perdana Menteri mengutamakan rakyat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain