Saya Tak Pernah Label Ikhwan Muslimin Pengganas - Najib

JENGKA: Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menafikan beliau pernah melabelkan gerakan Ikhwan Muslimin (Muslim Brotherhood) sebagai pengganas.

Sebaliknya beliau berkata, gerakan berkenaan perlu menghilangkan persepsi dunia yang selama ini menganggap mereka sebagai kumpulan ekstremis.

"Saya tak kata Muslim Brotherhood kumpulan pengganas, saya kata Muslim Brotherhood boleh ambil bahagian dalam pilihan raya dengan syarat mereka menolak keganansan dan fahaman ekstremis.

"Ini pandangan umum terhadap Muslim Brotherhood, bukan pandangan saya, soalnya ialah untuk mereka menghilangkan perspesi dunia terhadap kumpulan ini," katanya pada sidang media selepas menghadiri majlis ramah mesra bersama pengundi Felda Jengka 25, di sini, Ahad.

Beliau berkata demikian sebagai megulas mengenai gesaan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwan Ibrahim yang mahu Najib menarik balik kenyataanya sebelum ini berhubung gerakan Ikhwan Muslimin.

Gesaan Anwar itu sebagai merujuk satu laporan berita yang disiarkan dalam laman web National Review Online yang memetik ucapan Najib di Istanbul, Turki baru-baru ini yang mendakwa bahawa parti politik Ikhwan Muslimin terlibat dengan keganasan dan sifat ekstremis.

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata, kumpulan berkenaan perlu mengikut amalan demokrasi sekiranya mahu mengambil bahagian dalam pilihan raya.

"Kalau mereka kata bahawa mereka tak ada ideologi sedemikian rupa (pengganas), dan mereka nak ambil bahagian mengikut proses undang-undang serta menghormati proses demokrasi dan cintakan keamanan...tak ada masalah untuk menerima mereka bertanding dalam pilihan raya.

"Lagipun ia bukan keputusan saya, ini keputusan yang perlu dibuat oleh negara lain," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Lain