14 Gro Asing Ditahan Di George Town

GEORGE TOWN: Seramai 14 wanita pelayan pelanggan (GRO) warga asing berusia antara 20 hingga 30 tahun ditahan di sebuah pusat hiburan di Persiaran Gurney awal pagi Sabtu.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Gan Kong Meng berkata ketika serbuan pada 1.30 pagi itu kesemua GRO berkenaan bertindak melarikan diri dan dua orang daripadanya cuba bersembunyi di belakang mesin basuh yang terletak di bahagian dapur premis berkenaan.

"Kesemua GRO itu berjaya diberkas dan pemeriksaan awal mendapati mereka telah menyalahgunakan pas lawatan sosial serta tidak memiliki pas perjalanan yang sah.

"Polis mendapati premis itu juga telah memasang lampu isyarat amaran di setiap bilik bagi memudahkan GRO melarikan diri ketika serbuan," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Gan berkata 12 GRO warga China dan dua GRO warga Vietnam itu kini ditahan di Depoh Tahanan Juru bagi membantu siasatan. Beliau berkata serbuan dilakukan oleh pasukan D7, Ibu Pejabat Polis Timur Laut selepas polis membuat intipan selama beberapa hari selain mendapat maklumat orang awam.

"Mereka akan disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan sosial serta permit yang jika sabit kesalahan boleh membawa kepada hukuman penjara tidak melebihi enam bulan atau denda sehingga RM1,000 atau kedua-duanya sekali," katanya.

Selain itu katanya pemilik premis akan di siasat di bawah Seksyen 55B Akta Imigresen iaitu menggaji dan melindungi warga asing bekerja tanpa permit. - BERNAMA

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain