Laporan Penuh Kematian Bekas Adun & Naib Ketua Wanita Umno Bahagian Diketahui Seminggu Lagi - Semasa | mStar

Laporan Penuh Kematian Bekas Adun & Naib Ketua Wanita Umno Bahagian Diketahui Seminggu Lagi

KUALA LUMPUR: Laporan penuh kes kematian bekas Anggota Dewan Undangan Negeri Selangor Permatang, Datuk Abdul Aziz Mohd Noh bersama Naib Ketua Wanita Umno Bahagian Tanjung Karang, Selasa, akan diketahui dalam tempoh seminggu lagi, kata Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, laporan penuh itu merangkumi tiga elemen penting iaitu laporan bedah siasat, laporan balastik dan laporan forensik.

"Ini merupakan prosedur biasa dalam melengkapkan siasatan sesuatu kes pembunuhan. Laporan balistik untuk kesan bukti dan elemen membabitkan penggunaan senjata iaitu pistol, jarak tembakan dan lain-lain lagi.

"Laporan bedah siasat penuh adalah bagi mencari maklumat dan bukti lain jika ada manakala laporan forensik adalah untuk mengesan bukti fizikal di kawasan kejadian termasuk kereta dan jalan raya," katanya.

Abdul Aziz, 64, ditemui mati bersama Siti Rohana Ismat, 43, dengan kesan tembakan pada kedua-dua kepala mereka dalam kereta yang dipandu Abdul Aziz yang terbabas di Lebuh raya Utara-Selatan berhampiran Sungai Buloh dekat sini pada 11 pagi Selasa. Katanya, pegawai siasatan telahpun merakam keterangan awal kenalan mangsa melalui data dalam telefon bimbit kedua-dua mangsa dan akan memanggil lagi mereka yang mampu membantu siasatan.

Khalid berkata, polis sedang berusaha menyiapkan segera ketiga-tiga laporan penuh itu dan dalam masa yang sama perlu menghormati kedua-dua keluarga.

"Kita tidak boleh sewenang-wenangnya pergi ke rumah seseorang atau tanya orang yang sedang bersedih semudah itu. Kita perlu hormati juga keadaan mereka," katanya.

Menurut Khalid, siasatan juga kini menjurus kepada motif kenapa kejadian itu boleh berlaku berdasarkan bukti daripada tiga laporan penuh itu bagi mengelak sebarang "spekulasi liar".

Penganalisis jenayah, Kamal Affandi Hashim, pula berkata, terdapat beberapa teori yang mungkin boleh dikaitkan dengan kejadian tersebut tetapi hanya laporan bedah siasat, forensik dan balastik yang dapat menentukan apa yang sebenarnya berlaku.

"Kedudukan jarak tembakan itu juga boleh menentukan sama ada ia dilakukan dengan sengaja atau tidak. Laporan balastik boleh menentukan kesan belerang yang terdapat pada pistol menunjukkan tembakan dilakukan dari jarak dekat atau jauh," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain