Hypermarket Disaran Beroperasi Sehingga Waktu Petang Sahaja - Semasa | mStar

Hypermarket Disaran Beroperasi Sehingga Waktu Petang Sahaja

KOTA BHARU: Seorang pensyarah di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mencadangkan agar hypermarket di negara ini hanya dibenarkan beroperasi sehingga waktu petang.

Felo Kanan UMK Dr Kassim Buhiran berkata langkah itu bagi memastikan pengusaha runcit lain berpeluang menjalankan perniagaan mereka.

"Fenomena kini menyaksikan pasaran runcit seperti pasar mini di negara ini agak ketinggalan kerana kebanyakan masyarakat memilih untuk membeli belah barangan keperluan di hypermarket berbanding di kedai runcit atau pasar mini.

"Ianya perlu dibendung bagi memberi peluang peniaga pasar mini atau kedai runcit yang terdiri daripada rakyat tempatan mencari dan melebarkan peluang perniagaan mereka," katanya.

Beliau berucap pada Majlis Siri Ceramah Umum UMK mengenai Persaingan Industri Makanan Halal Di Malaysia: Isu dan Cabaran di sini.

Kassim mengambil contoh pasaraya di Cologne, Jerman yang hanya beroperasi sehingga pukul 6 petang selain ditutup pada hujung minggu dan cuti umum bagi memberi peluang kepada peniaga kecil beroperasi.

"Pada pandangan saya sekiranya ia turut dilaksanakan di negara kita, ia akan menjadi satu platform kepada usahawan tempatan yang mengeluarkan produk kecil-kecilan menerusi kedai runcit atau pasar mini akan dapat meningkatkan perniagaan mereka dalam pasaran yang lebih meluas," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Heboh Elly Mazlein Nikah Orang Di Utara

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain