Anwar Dakwa Ada Perisik Israel Dalam PDRM - Semasa | mStar

Anwar Dakwa Ada Perisik Israel Dalam PDRM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendakwa kononnya wujud perisik Israel dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Pembangkang itu mendakwa beliau mempunyai maklumat yang disahkan oleh pegawai Unit Cawangan Khas Bukit Aman.

"Kerajaan tak iktiraf Israel, tapi sebaliknya bersekongkol dengan rejim Zionis itu.

"Ini membuktikan maklumat negara telahpun dijual kepada ejen asing dan menunjukkan sikap kerajaan yang bermuka-muka," katanya ketika sesi perbahasan bajet tambahan Kementerian Dalam Negeri di Dewan Rakyat hari ini.

Pada sesi perbahasan itu juga Anwar telah menamakan satu syarikat yang menurutnya berpangkalan di Israel serta mengemukakan beberapa dokumen bagi menyokong dakwaannya itu.

Sementara itu, pada sidang media di lobi Parlimen, Anwar berkata, penglibatan syarikat berkenaan adalah bagi menaik taraf sistem komunikasi analog PDRM kepada sistem digital.

"Saya mahu mendedahkan tender pembinaan sistem komunikasi yang akan ditukar daripada analog kepada digital telahpun diserahkan secara rasmi kepada Asiasoft (M) Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat milik penuh Asiasoft Pte. Ltd.

"Asiasoft didaftarkan di Singapura, dikuasai oleh Asiasoft Global PLC dan ia berpangkalan di Israel," dakwa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Katanya lagi, Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebelum ini pernah dimaklumkan mengenai perlibatan ejen berkenaan melalui syarikat itu.

"Pada 25 November 2008, Menteri Dalam Negeri ketika itu diberi taklimat di bilik VIP KLIA pada pukul 4 petang berkaitan dengan isu yang dibangkitkan oleh polis khususnya Jabatan Logistik dan Cawangan Khas.

"Kemudian antara November dan Disember, satu laporan polis telah dibuat oleh pegawai polis yang bertanggungjawab dan disiasat oleh 'ASP Saerah'.

"Bila ada sedikit kemajuan ASP Saerah dipindahkan ke Taiping, kes itu pun jadi perlahan," dakwa Anwar lagi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

APMM Gagalkan Cubaan Seludup Minyak Masak

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain