suria

44 Warga Asing Termasuk Lapan Wanita Ditahan

KUALA LUMPUR: Polis menahan seramai 44 warga asing termasuk lapan wanita kerana tinggal melebihi masa di negara ini berikutan visa tamat tempoh dalam satu operasi cegah jenayah bersepadu di Mentari Court, Petaling Jaya di sini.

Mereka yang berumur antara 20 dan 30 tahun itu ditahan dalam operasi selama empat jam 30 minit yang berakhir pada 9.30 malam tadi membabitkan tiga daripada tujuh blok pangsapuri 15 tingkat itu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Supritendan Abd Razak Elias berkata, kebanyakan mereka adalah warga negara Nigeria yang juga pelajar Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dan warga negara Indonesia yang bekerja kilang di kawasan berhampiran.

"Mereka tinggal di kawasan perumahan ini kerana rumah yang mereka diami itu dijadikan asrama oleh ejen pekerja dan pelajar asing di kawasan itu," katanya ketika dihubungi malam semalam.

Katanya, mereka akan dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) untuk tindakan lanjut oleh pihak Imigresen.

Abd Razak berkata, operasi itu membabitkan 151 anggota terdiri daripada anggota polis, Imigresen Shah Alam dan Jabatan Pendaftaran Negara serta sebuah helikopter polis turut digunakan dalam operasi itu.

Katanya, polis dan Imigresen akan terus memantau kawasan tersebut berikutan masih ramai warga asing yang tinggal melebihi masa berjaya meloloskan diri dari serbuan itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain