Huan Keluar Parti Gerakan - Semasa | mStar

Huan Keluar Parti Gerakan

KUALA LUMPUR: Naib presiden Gerakan, Huan Cheng Guan hari ini mengumumkan beliau keluar dari parti itu kerana tidak sehaluan dengan dasar parti dan bakal sertai Parti Cinta Malaysia (PCM).

"Semua maklum mengenai penggantungan saya selama tiga tahun kerana membangkitkan komen secara terbuka terhadap kepimpinan parti dan sebagai naib presiden, saya tidak boleh membangkitkan isu kepada ahli parti, jadi tidak ada gunanya saya terus berada dalam parti.

"Saya rasa perkara lain ialah kerana saya agak popular di dalam parti kerana dalam pemilihan terakhir, saya bertanding jawatan naib presiden dan tidak berada dalam senarai calon popular dan kemudiannya saya menang," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Huan berkata, beliau tidak nampak mengenai kesalahan serius yang dilakukannya dalam parti kecuali mengeluarkan komen terbuka kepada pimpinan sehingga beliau digantung tiga tahun oleh jawatankuasa kerja pusat (CWC).

Menurut Huan, beliau telah mengemukakan surat pada dua minggu lepas meminta CWC menarik kembali penggantungan tersebut namun beliau mendengar khabar angin bahawa beliau akan dipecat. "Saya rasa lebih baik saya pecat mereka sebelum mereka pecat saya," katanya.

Ditanya apakah langkah beliau selepas ini, Huan berkata, beliau akan menganggotai sebuah parti baru.

"80 peratus dah diputuskan dan saya akan mencari parti yang cintakan negara iaitu PCM," katanya yang mendakwa mempunyai kirakira 6,000 keahlian yang kebanyakannya di Pulau Pinang dan Sarawak.

Sementara itu, presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon ketika ditanya mengenai keputusan Huan itu hanya berkata "Selamat berjaya kepada Huan dan selamat berjaya kepada PCM, itu saja" . - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.