suria

Majlis Perkahwinan Mohd Ariff Esok Bertukar Majlis Tahlil

KANGAR: Keluarga Mohd Ariff Ab Kadir, pengantin baru yang terbunuh dalam kemalangan selepas diijabkabulkan, akan tetap mengadakan kenduri seperti yang dijadualkan esok, namun kenduri sempena majlis perkahwinan itu ditukar kepada majlis tahlil dan kenduri arwah.

Abang mangsa, Dr Mohd Hafiz, 26, bagaimanapun berkata, jumlah jemputan telah dikurangkan daripada 1,500 kepada kirakira 400 orang sahaja kerana beliau percaya ada tetamu yang telah mengatur perjalanan ke majlis yang akan berlangsung di Taman Melati Indah itu.

Bercakap kepada pemberita di kediaman mangsa hari ini, beliau berkata, adiknya yang berusia 23 tahun itu sempat menjadi suami kepada Teh Afifah Syahirah Abdul Hamid, 23 dalam tempoh tiga jam sahaja sebelum menemui ajal dalam perjalanan pulang dari majlis akad nikah di Masjid Intan Safinaz, Anak Bukit, Alor Setar semalam.

Dalam kejadian pukul 1.05 tengah hari semalam, Mohd Ariff terbunuh bersama ibu bapanya, Ab Kadir Awang, 53 dan Apsah Othman, 58 serta seorang jurugambar perkahwinan, Mohd Farhan Musa, 18 apabila kereta yang mereka naiki bertembung dengan sebuah bas di kilometer 7, Jalan Kangar-Padang Besar.

Mohd Hafiz berkata, meskipun adiknya telah terbunuh namun wang hantaran perkahwinan bernilai RM12,000 akan tetap diserahkan kepada pihak pengantin perempuan dalam tempoh terdekat. Allahyarham Mohd Ariff dikatakan telah menjalin cinta dengan isterinya sejak mereka menuntut di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Beseri, Perlis dan kemudian keduanya melanjutkan pengajian di luar negara dengan cinta yang semakin menebal sehingga membawa ke gerbang perkahwinan.

Mohd Ariff yang baru menamatkan pengajian di United Kingdom dijadual melaporkan diri sebagai pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau pada 16 Disember ini manakala Teh Afifah Syahirah, 23, sedang menuntut dalam bidang Sains Kimia di Auckland University, New Zealand, pulang bercuti untuk berkahwin.

Allahyarham juga dikatakan merancang berbulan madu di sebuah pulau peranginan dalam negara. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Adun Melor Kini Dirawat Di HUSM

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Chelsea pecat pengurus Frank Lampard