USM menang lima Anugerah Reka Cipta Britain - Semasa | mStar

USM menang lima Anugerah Reka Cipta Britain

PULAU PINANG: Universiti Sains Malaysia (USM) meraih lima anugerah pada Pameran Reka Cipta Britain 2009 apabila ketiga-tiga projek yang dikemukakan pelajar peringkat ijazah lanjutannya memenangi tiga pingat emas dan dua daripadanya turut meraih anugerah lain.

Produk berkenaan ialah sejenis komposit sintetik yang boleh digunakan sebagai bahan gantian tulang ciptaan Chew Kuan Khoon, satu kaedah unik bagi menukar polimer buangan kepada bahan bakar dan penghasilan makanan haiwan ciptaan Steven Lim serta penghasilan bahan yang berpotensi untuk dijadikan vaksin malaria oleh Seah Tiong Chai.

Pemangku Naib Canselor USM Prof Omar Osman berkata produk ciptaan Chew juga memenangi anugerah reka cipta dunia, manakala ciptaan Lim pula meraih anugerah khas dari Romania.

"Kami yakin tentang manfaat yang akan diperoleh apabila membiayai penyelidik muda menjalankan penyelidikan dan inilah hasilnya, tambahan pula di peringkat antarabangsa," kata Omar kepada pemberita selepas menyambut kepulangan pelajar berkenaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang di Bayan Lepas di sini hari ini.

Ini merupakan julung kalinya USM menyertai ekspo inovasi dan teknologi terbesar di United Kingdom itu dan merupakan satu-satunya universiti yang mengambil bahagian. Ia berlangsung dari 14 hingga 17 Okt dan disertai lebih 300 penyelidik dari 15 negara.

Ketiga-tiga produk itu juga memenangi anugerah pada Pertandingan Penyelidikan dan Inovasi Kebangsaan (NRIC) Mei lepas. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Artikel Lain