Ibu bapa mesti pantau tahap kesihatan anak ambil PMR - Semasa | mStar

Ibu bapa mesti pantau tahap kesihatan anak ambil PMR

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan meminta ibu bapa atau penjaga supaya memantau tahap kesihatan anak-anak mereka yang menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang sedang diadakan di seluruh negara sehingga Selasa ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata jika pelajar yang mengambil PMR menunjukkan gejala penyakit serupa influenza (ILI), mereka perlu segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital berhampiran.

"Selain itu, ibu bapa atau penjaga juga dikehendaki memaklumkan kepada pihak sekolah tentang kesihatan anak masing-masing supaya tindakan yang bersesuaian dapat diambil oleh pihak sekolah," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Kementerian Kesihatan turut meminta kerjasama petugas-petugas yang mengawasi peperiksaan PMR supaya mengasingkan pelajar yang mempunyai gejala ILI daripada pelajar yang sihat.

"Pelajar yang mempunyai gejala ILI dikehendaki memakai topeng muka dan hidung bagi mengelak jangkitan kepada pelajar-pelajar lain," katanya. Dr Mohd Ismail juga berkata seramai 98 pesakit baru ILI telah dimasukkan ke hospital untuk rawatan manakala 181 pesakit kes itu telah dibenar keluar hospital hari ini.

Beliau berkata jumlah semasa kes ILI yang masih dirawat di seluruh negara sehingga hari ini ialah 731 orang dengan 40 pesakit merupakan kes influenza A (H1N1) yang disahkan melalui ujian makmal.

"Daripada 40 pesakit Influenza A (H1N1) yang menerima rawatan di hospital, sebanyak tujuh kes atau 18 peratus sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU)," katanya.

Menurutnya jumlah kematian akibat H1N1 di negara ini masih kekal 77 orang.

Kementerian Kesihatan juga mengingatkan orang ramai bahawa penularan wabak Influenza A (H1N1) masih aktif dalam komuniti walaupun ia menunjukkan pengurangan kebelakangan ini. BERNAMA

Artikel Sebelum

Hubungan Malaysia-Indonesia baik, kata Rais

Artikel Berikut

Jangan halang orang keluar mengundi - Polis

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain