PAS mahu Selangor kuatkuasa larangan penjualan arak secara terbuka

KUALA LUMPUR: PAS mahu Selangor menguatkuasakan garis panduan larangan penjualan arak secara terbuka sepertimana dilaksanakan di Kelantan dan Terengganu kerana ia melibatkan sensitiviti orang Islam.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata mengikut garis panduan penjualan minuman keras di Kelantan dan Terengganu, ia tidak boleh dibuat secara terbuka di kawasan yang mempunyai penduduk majoriti Islam.

"Polisi ini sudah kita jalankan khususnya di negeri Kelantan dan Terengganu tetapi kita tidak tahu polisi di negeri Selangor bagaimana," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Khamis lepas, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor Ronnie Liu mengarahkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) memulangkan semula minuman keras yang dirampas dari sebuah kedai serbaneka di Jalan Liku, Seksyen 8, Shah Alam.

Rentetan itu, PAS Selangor pada Selasa lepas mendesak kerajaan negeri menarik balik portfolio kerajaan tempatan yang dipegang oleh Liu berikutan beberapa masalah yang ditimbulkan oleh wakil rakyat DAP itu.

Bagaimanapun Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menolak desakan PAS itu kerana kerajaan negeri menganggap ia bukan satu isu.

Ditanya mengenai kesanggupan Pemuda Umno menyertai demonstrasi aman anjuran Pemuda PAS esok bagi mendesak kerajaan negeri Selangor menukar portfolio Liu sekiranya mendapat permit polis, Mustafa berkata beliau tidak tahu-menahu mengenai perkara itu.

Sementara itu, beliau turut menafikan bahawa Penasihat Perundangan Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) Mohd Khairul Azam Abdul Aziz yang menyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah anggota PAS.

"Kita tidak tahu apa motif dia mengaku sebagai anggota PAS kerana dasar kita memang tidak menyokong ISA. Kita sudah periksa latar belakangnya dan kita nafikan dia ada kena-mengena dengan PAS," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain