H1N1: Tiada cadangan tutup semua sekolah - Muhyiddin - Semasa | mStar

H1N1: Tiada cadangan tutup semua sekolah - Muhyiddin

PUTRAJAYA: Kerajaan tidak bercadang menutup semua sekolah dan melarang perhimpunan awam diadakan di Lembah Klang akibat penularan penyakit Influenza H1N1 walaupun kebanyakan kes dilaporkan di sekitar ibu negara, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran berkata kerajaan akan melaksanakan semua cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia dalam mengawal penyakit itu daripada merebak.

"Kecualilah jika ada keperluan yang mendesak, kita tidak mahu rakyat merasa cemas tanpa sebab," katanya kepada pemberita selepas menghadiri jamuan tengah hari bersama peserta Persidangan Ketua-ketua Perwakilan Malaysia di sini hari ini.

Beliau ditanya sama ada kerajaan akan mengambil dua tindakan berkenaan memandangkan bilangan kes penyakit itu di Lembah Klang telah meningkat kepada 68 kes hari ini, dengan empat buah sekolah diarah ditutup selama seminggu.

Muhyiddin berkata Kementerian Kesihatan sedang memantau keadaan dan jika penularan penyakit itu tertumpu pada satusatu kawasan saja, tindakan segera akan diambil.

Mengenai cadangan Malaysia agar semua negara menyaring mereka yang hendak keluar dari negara itu, beliau berkata WHO akan membincangkannya, dan sebelum keputusan dibuat mengenainya, Malaysia akan terus melaksanakan peraturan WHO dengan menyaring mereka yang hendak masuk ke negara ini.

Muhyiddin berharap peningkatan kes penyakit itu dapat dibendung secepat mungkin.

Beliau meminta Kementerian Kesihatan mengadakan perjumpaan dengan guru dan ibu bapa bagi menjelaskan mengenai sebab sekolah ditutup agar mereka dapat membantu dalam menangani serangan penyakit itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

H1N1: Dua sekolah lagi ditutup

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain