Cuti wajib sehari dimasukkan dalam kontrak pembantu rumah - Semasa | mStar

Cuti wajib sehari dimasukkan dalam kontrak pembantu rumah

KUALA LUMPUR: Majlis Peguam mencadangkan cuti sehari dalam seminggu yang diwajibkan kepada pembantu rumah hendaklah dimasukkan dalam kontrak pekerjaan individu.

Presidennya K. Ragunath berkata ini merupakan peruntukan tambahan dalam Akta Pekerjaan yang dicadangkan oleh Kementerian Sumber Manusia untuk dipinda bagi memberikan pembantu rumah cuti sehari seminggu yang wajib.

Ini merupakan satu langkah untuk memelihara hak beratus ribu pembantu rumah yang terdedah dengan penderaan yang serius dan ekploitasi buruh kerana mereka diberikan sedikit sahaja perlindungan di bawah Akta Pekerjaan.

"Adalah penting cadangan ini dilaksanakan dengan meminda Akta Pekerjaan bagi menguatkuasakan peruntukan ini kerana memberikan satu tanggungjawab statutori yang akan membolehkan kementerian itu menguatkuasakan peruntukan dan mendakwa mereka yang melanggarinya," katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Beliau berkata beberapa terma dalam Akta Pekerjaaan tidak boleh dilaksanakan kepada pembantu rumah dan tempoh masa mereka dipaksa bekerja.

"Cadangan kementerian ini membolehknnya diaplikasikan kepada semua pembantu rumah baik tempatan dan asing", tambah beliau.

Beliau berkata pembantu rumah adalah manusia biasa dan hendaklah menerima manfaat dan hak yang sama seperti pekerja lain tanpa diskriminasi.

Dengan memberikan cuti sehari seminggu yang wajib, "Kita memegang hak mereka sebagai pekerja dan membantu mengurangkan kes penderaan yang sering berlaku kerana mereka terasing daripada mereka yang boleh membantunya", katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia