Majikan perlu serah pasposrt kepada pembantu rumah jika diminta - Subramaniam - Semasa | mStar

Majikan perlu serah pasposrt kepada pembantu rumah jika diminta - Subramaniam

PUTRAJAYA: Majikan yang memegang pasport pembantu rumah warga asing perlu menyerahkan dokumen tersebut jika diminta oleh mereka untuk tujuan rasmi seperti memperbaharui visa, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam.

Kegagalan untuk menyerahkan pasport atas permintaan pembantu rumah berkenaan boleh mengakibatkan majikan dikenakan denda RM10,000 mengikut pindaan Akta Kerja 1955.

"Jika pembantu rumah berkenaan ingin berhenti kerja dan meminta semula pasport maka majikan perlu memberikannya," katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Pembangunan Sumber Manusia India Kapil Sibal di sini hari ini.

"Pindaan akta itu juga meletakkan tanggungjawab kepada majikan bagi memastikan visa pembantu rumah warga asing diperbaharui mengikut masa dan hukuman denda diperuntukan jika gagal berbuat demikian," katanya.

Semalam, Dr Subramaniam, mengumumkan bahawa di bawah pindaan akta itu, semua pembantu rumah warga asing layak mendapat cuti sehari dalam seminggu atau digantikan dengan bayaran gaji sehari.

Katanya pihaknya akan menyediakan buku panduan yang mengandungi semua maklumat penting termasuk hak dan perlindungan undangundang kepada setiap pembantu rumah warga asing yang masuk ke negara ini.

"Jika majikan melanggar kontrak, maka pembantu rumah berkenaan boleh menggunakan buku panduan tersebut untuk membuat laporan dengan pihak berkuasa yang relevan," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Subramaniam berkata kerajaan masih belum memutuskan sama ada membenarkan pembantu rumah dari China untuk bekerja di negara ini.

"Apabila kita mengkaji cadangan itu pada peringkat awal, terdapat banyak bantahan dari beberapa pihak dalam masyarakat Cina tetapi kini kami tidak tahu jika situasi itu telah berubah," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain