Elizabeth setuju kekal jawatan Exco, ADUN - Semasa | mStar

Elizabeth setuju kekal jawatan Exco, ADUN

PETALING JAYA: Ketua Penerangan Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), Elizabeth Wong bersetuju untuk menerima tawaran kerajaan negeri Selangor hari ini agar kekal sebagai Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan.

"Ini adalah satu keputusan yang berat dalam hidup saya dan dengan penuh rasa rendah hati saya menerima tawaran yang diberikan oleh kerajaan negeri untuk kekalkan jawatan saya.

"Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar dan Exco Selangor, kakitangan saya, ahli politik dari Pakatan rakyat dan Barisan Nasional, pemimpin-pemimpin PKR, sayap wanita PKR, ahli akar umbi serta pasukan perundangan yang banyak memberi sokongan dan bimbingan kepada saya," katanya.

Pejabat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengesahkan pihaknya sudah menerima persetujuan Wong untuk kekal Exco dan ADUN.

Justeru, Wong akan kembali bertugas pagi ini.

Dalam kenyataan dikeluarkan kira-kira pukul 5 petang tadi iaitu empat jam selepas tawaran diberikan oleh Khalid, Wong berkata:

"Hasrat saya mahu berkhidmat kepada pengundi-pengundi saya dan negeri (Selangor) sebaik yang mungkin dan dengan bantuan dan kerjasama orang ramai, untuk menjadikan negeri ini, negara ini tempat terbaik bagi semua.

"Perjuangan berterusan dan tugas kita baru sahaja bermula," kata beliau dalam kenyataan satu halaman itu. Terdahulu pada sidang media Khalid berkata, keputusan supaya Wong meneruskan khidmatnya itu dibuat dengan mengambil kira pandangan semua pihak.

Ketika ditanya sama ada Wong, 37, yang sebelum ini bertegas mahu meletak semua jawatannya, telah memberikan jawapan sama ada akan kembali bertugas, Abdul Khalid berkata : "Anda kenalah datang esok."

Katanya, jika Wong menolak tawaran untuk meneruskan tugasnya, beliau perlu meletakkan jawatannya seperti yang dinyatakan dalam suratnya dahulu.

"Kerajaan negeri tidak akan memberikannya pilihan seperti melepaskan jawatan exco tetapi mengekalkan jawatan ADUN Bukit Lanjan," kata Khalid.

Pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas, Wong yang juga Ketua Penerangan Wanita Parti Keadilan Rakyat, mengalahkan calon Barisan Nasional Datin Paduka Yong Dai Ying dengan majoriti 5,155 undi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain