Dua pengarah mengaku tidak bersalah kemuka penyata palsu RM73 juta

KUALA LUMPUR: Dua pengarah Syarikat Mems Technology Berhad mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap pertuduhan memberikan kuasa untuk mengemukakan pernyataan palsu kepada Bursa Sekuriti Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) membabitkan RM73juta.

Ooi Boon Leong dan Tan Yeow Teck, keduaduanya 48, didakwa melakukan kesalahan itu melalui akaun penyataan yang terkandung dalam laporan suku tahunan syarikat itu sistem mikro elektronik itu yang berakhir 31 Julai 2007.

Mereka didakwa melakukannya di Bursa Malaysia Securities Berhad, Exchange Square, Bukit Kewangan di sini, pada 27 September 2007.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 122(b)(bb)Akta Perindustrian Sekuriti 1983 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 122B akta sama, yang membawa hukuman denda RM3 juta atau penjara sehingga 10 tahun atau keduaduanya jika disabitkan kesalahan.

Hakim Rosbiahanin Ariffin membenarkan Ooi dan Tan diikat jamin RM200,000 dan pasport antarabangsa mereka diserahkan kepada mahkamah dan menetapkan perbicaraan selama lima hari bermula 5 Oktober depan.

Pegawai pendakwa Rozmawar Rozain dari Suruhanjaya Sekuriti memberitahu mahkamah bahawa pihaknya akan memanggil 18 saksi sepanjang perbicaraan itu. Keduadua tertuduh diwakili peguam bela S.K Yap. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain