Muhyiddin berhak suarakan pandangannya tidak bermakna saya setuju - Tee Keat - Semasa | mStar

Muhyiddin berhak suarakan pandangannya tidak bermakna saya setuju - Tee Keat

KUALA LUMPUR: Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat berkata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berhak menyuarakan pandangannya mengenai apa yang beliau fikir menjadi punca kekalahan Barisan Nasional (BN) dalam dua pilihan raya kecil barubaru ini.

Bagaimanapun, Ong yang juga Menteri Pengangkutan, berkata: "Ini bukan bermakna yang saya bersetuju dengan kenyataan beliau bahawa orang Cina tidak tahu berterima kasih."

Dalam pilihan raya kecil barubaru ini, BN kalah di kerusi Parlimen Bukit Gantang di Perak dan kerusi Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau di Kedah tetapi menang di kerusi Dewan Undangan Negeri Batang Ai di Sarawak.

"Saya ingin mengulangi bahawa demi semangat demokrasi dan kebebasan bersuara, setiap orang berhak memberikan pandangan masingmasing. Saya bersetuju yang Tan Sri Muhyiddin Yassin berhak untuk menyuarakan pandangannya mengenai apa yang beliau fikir menjadi punca kekalahan BN dalam dua pilihan raya kecil barubaru ini," kata Ong.

Katanya bagi dirinya, adalah menjadi tanggungjawab BN untuk membantu rakyat, sama ada semasa berkempen atau sebaliknya.

"Sepertimana yang saya katakan dalam blog saya semalam, isu tidak berterima kasih tidak timbul langsung," katanya dalam kenyataan yang dimuatkan dalam blognya www.ongteekeat.net hari ini.

Ong berkata: "Hari ini, banyak akhbar dan portal Internet telah menyiarkan kenyataan timbalan perdana menteri yang menyebut nama saya. Saya telah menjelaskan pendirian saya mengenai perkara ini dalam blog saya semalam."

Muhyiddin dilaporkan berkata beliau telah berbincang dengan Ong mengenai perkara itu dan presiden MCA itu telah memberitahunya yang tiada apa yang salah dengan kenyataannya itu.

"Saya tidak akan biarkan diri saya masuk dalam perangkap yang dipasang oleh individu yang mahu mempergunakan dan melagalagakan saya dengan pemimpin negara tertentu. Keutamaan saya kini ialah untuk mendapatkan semula sokongan rakyat kepada BN pada pilihan raya umum akan datang," kata Ong.

"Sokongan itu tidak akan dapat diraih hanya kerana kita memberikan habuan pilihan raya pada saatsaat akhir, tetapi melibatkan proses yang panjang untuk memenangi semula keyakinan dan kepercayaan rakyat," katanya.

Muhyiddin menafikan yang beliau menyifatkan orang Cina tidak berterima kasih dan sebaliknya menggesa media untuk tidak memanipulasikan kenyataan beliau dan sengaja menimbulkan isu untuk membuatkan rakyat marah kepadanya. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain