IPF berpeluang sertai BN? - Semasa | mStar

IPF berpeluang sertai BN?

KUALA LUMPUR Barisan Nasional (BN) akan mempertimbangkan secara serius permohonan parti Barisan Progresif India (IPF) untuk menyertai gagasan itu.

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, perkara tersebut turut dibincangkan dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN minggu lalu.

"Selain IPF terdapat beberapa parti kecil di Sarawak turut menyatakan minat untuk menyertai BN," kata beliau selepas merasmikan Perhimpunan Agung IPF Ke-16 di sini hari ini.

Jelas beliau, BN memerlukan parti-parti yang percaya perjuagannya selama ini.

"Kita perlu kepada parti-parti yang percaya kepada perjuangan BN. Perjuangan kita jelas dan kita tidak mempunyai agenda-agenda tertentu," katanya.

Usaha IPF untuk menyertai BN sejak lebih satu dekad lalu terhalang ekoran bantahan MIC.

Tegas Adnan, agenda BN adalah menjadikan Malaysia sebuah negara yang aman, makmur dan sejahtera serta ia adalah parti adalah untuk semua kaum.

"BN bukan milik satu bangsa sahaja dan ia akan terus membela nasib semua kaum di negara ini," katanya.

Kini BN mempunyai 13 parti komponen iaitu Umno, MCA, MIC, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu, Gerakan, Parti Rakyat Sarawak, Parti Liberal Demokratik, Parti Bersatu Rakyat Sabah, Parti Bersatu Sabah, Parti Progresif Penduduk, Parti Demokratik Progresif Sarawak, Parti Bersatu Rakyat Sarawak dan Parti Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu.

Parti Maju Sabah meninggalkan gagasan BN 17 September lalu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain