Kawasan larangan lokasi tanah runtuh Bukit Antarabangsa dipagar - Semasa | mStar

Kawasan larangan lokasi tanah runtuh Bukit Antarabangsa dipagar

KUALA LUMPUR: Kawasan larangan tragedi Bukit Antarabangsa yang diwartakan semalam akan dipagar dalam masa terdekat bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.

Pegawai Daerah Gombak, Huzaini Samsi berkata, sesiapa pun tidak dibenarkan masuk ke kawasan larangan kerana ia tidak selamat buat masa ini.

"Kawasan yang dipagar ini akan diletakkan papan tanda dan sesiapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan tersebut," kata beliau pada sidang media selepas melawat tapak runtuhan di Bukit Antarangasa di sini hari ini.

Beliau juga menyeru penduduk agar memahami situasi tersebut kerana kawasan larangan itu tidak selamat untuk dimasuki sama sekali.

"Saya terima banyak aduan dan permintaan daripada orang ramai untuk memasuki kawasan berkenaan untuk mengambil kereta dan sebagainya. Namun kita perlu bertegas kerana kawasan tidak selamat ketika ini," katanya.

Semalam, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata tapak kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa, ditutup serta-merta selepas Jabatan Kerja Raya (JKR) mengeluarkan amaran bahawa kawasan itu tidak lagi selamat dan amat berbahaya.

Penghuni lima kawasan penempatan iaitu Taman Bukit Mewah, Jalan 9 dan 11 Taman Wangsa Ukay, Jalan 6 Taman Bukit Jaya dan Kondominium Impian Selatan yang diminta mengosongkan rumah mereka, masih boleh mengambil barangan mereka dengan menggunakan pas sementara.

Sementara itu Huzaini berkata, jalan alternatif yang dibina dikawasan tersebut akan ditutup sementara waktu bermula 12 tengah malam ini sehingga 6 pagi esok.

"Kita menyeru penduduk memahami keadaan ini. Kita bukan suka-suka hendak tutup jalan ini," katanya.

Jelas beliau, penutupan jalan itu dibuat bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan serta proses penurapan jalan alternatif itu dijalankan.

Artikel Sebelum

Budak perempuan 14 bulan lemas di sungai

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

MP Kapar keluar PKR minggu ini?

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.