suria

20 tahun selepas tak siapa percaya kata-kata 'daddy hurt her', anak temui tengkorak ibu di belakang rumah

Kehilangan Bonnie Haim pada 1993 akan terjawab setelah sekian lama menjadi kisah misteri.

SEBUAH rumah ladang satu tingkat dengan tiga bilik tidur berdiri megah di kawasan tenang di bahagian utara Jacksonville, Florida.

Aaron Fraser pernah tinggal di situ, tetapi terpaksa meninggalkan rumah itu ketika usianya empat tahun. Sejak itu kediaman tersebut meninggalkan banyak kenangan buruk dan persoalan yang tidak terjawab.

Tetapi pada Disember 2014, ketika Fraser yang telah berusia 24 tahun memiliki rumah tersebut, dia dan abang iparnya melakukan kerja-kerja pengubahsuaian terhadapnya.

Menurut Florida Times-Union, kedua-dua lelaki itu bermula dengan memecahkan kolam renang di belakang dengan mesin penggali yang disewa.

Pada satu ketika, mesin itu memecahkan konkrit besar berhampiran pancur mandi luar dan Fraser mula melakukan tugasnya yang sepatutnya.

Ketika itulah dia menemui sebuah beg plastik dan mengeluarkan sesuatu di dalamnya. Dia berfikir ia mungkin sebiji kelapa.

"Kenapa tanam kelapa dalam beg?," Fraser bertanya kepada abang iparnya, menurut News4Jax.


Bonnie Haim bersama anak lelakinya Aaron Fraser.

Kemudian, mereka terkejut melihat gigi dan soket mata sekali gus menjawab persoalannya bahawa ia bukan sebiji kelapa sebaliknya tengkorak manusia.

Penemuan itu sememangnya satu kejutan. Tetapi bagi Fraser, mayat manusia yang ditanam di bawah lapisan konkrit di rumah zaman kanak-kanaknya itu merungkaikan misteri yang berlaku dalam keluarganya.

Pada Januari 1993, ibunya, Bonnie Haim, telah hilang. Polis mengesyaki suaminya, bapa Fraser, Michael Haim, membunuh isterinya.

Kecurigaan itu bermula apabila Fraser, yang pada masa itu berusia tiga tahun memberitahu sesuatu kepada pihak berkuasa.

"Daddy hurt her (ayah telah menyakiti ibu)," kata Fraser pada masa itu, Times-Union melaporkan.

Tetapi keluarganya sendiri ragu-ragu terhadap Fraser yang masih kecil dan tiada bukti fizikal yang mengaitkan Michael dengan jenayah tersebut.

Sehinggalah pada Disember 2014, Fraser mendapat bukti kukuh yang tersembunyi dalam pecahan konkrit yang akhirnya membawa kepada penangkapan bapanya.

Pada Isnin, perbicaraan terhadap Michael bermula di Florida atas tuduhan pembunuhan isterinya tahun 1993.

Dia masih mengaku tidak bersalah dan mengaku tidak terlibat dalam kematian isterinya.

Bonnie Haim hilang pada 1993 dan kes kehilangannya tidak selesai sehinggalah anak lelakinya menemui tengkorak, 20 tahun kemudian.

Menurut Times Union, Fraser dijangka memberi keterangan, dengan mengimbas semula apa yang diingatinya dan kemungkinan menyaksikan kematian ibunya.

Michael dan Bonnie Haim bekerja bersama di sebuah syarikat pembekal barang pembinaan yang dimiliki oleh emak saudara Michael, Eveann Haim. Michael seorang pengurus dan Bonnie di bahagian akaun.

Menurut siri televisyen Unsolved Mysteries, menjelang musim cuti tahun 1992, hubungan mereka tegang. Pasangan itu sering bergaduh.

"Pada suatu hari mereka bertekak di tempat letak kereta," kata Eveann kepada Unsolved Mysteries.

"Dia datang sambil menangis kerana lelaki itu mencederakan tangannya dengan pintu dan kukunya pecah, dia sangat kecewa pada ketika itu."

Bonnie dilaporkan mahu berpisah dan membawa anak lelakinya bersamanya. Dia diam-diam membuka akaun bank sebagai persediaan melarikan diri, lapor Times-Union.

Apabila Michael menemui akaun itu dan memaksanya menutupnya, Bonnie secara rahsia mula memberikan wang tunai kepada rakan-rakannya untuk disimpan, AS$1,250 pada awal Januari 1993.

Pada 7 Januari 1993, Bonnie, 23, tidak muncul untuk bekerja. Suaminya mengaku mereka bergaduh malam tadi, dan mendakwa dia meninggalkan rumah sendirian sekitar pukul 11 ​​malam.

Dia meminta ibunya, Carol, untuk menjaga anaknya ketika dia mencari Bonnie.

Syak wasangka terhadap Michael muncul apabila polis mengadakan temubual dengan anak lelakinya yang berusia tiga tahun.

Fraser memberitahu pekerja perkhidmatan pelindung kanak-kanak bahawa bapanya telah menyakiti ibunya.

Tetapi ketika Fraser menceritakannya sekali lagi, anggota keluarganya tidak percaya kepadanya, merasakan fikirannya telah dihantui bapanya. Malah ibu bapa kepada ibunya yang hilang juga meragui budak lelaki itu.

"Kredibiliti seorang kanak-kanak adalah sesuatu yang anda harus nilai secara perspektif," kata bapa Bonnie, Robert Pasciuto, kepada Unsolved Mysteries.

"Dia berkata beberapa perkara yang kita tahu ia tidak benar. Kereta ibu berada di tasik. Kami tahu keretanya tidak ada di sana."

Fraser akhirnya dijaga oleh keluarga lain.

Pada awal tahun 2000, dia memfailkan tuntutan kematian terhadap bapa biologinya, walaupun mayat Bonnie tidak dijumpai.

Pihak berkuasa melakukan siasatan di kawasan rumah keluarga Aaron Fraser selepas beberapa bukti baharu ditemui.

Pada April 2005, dia menang tuntutan penyelesaian bernilai AS$26.3 juta terhadap Michael, termasuk pemilikan rumah keluarga, lapor News4Jax.

Kemudian, pada tahun 2014, Fraser mula mengubahsuai hartanah itu yang membawa kepada penemuan bukti.

Dalam beberapa minggu, penyiasat mengesahkan tengkorak dan tinggalan lain adalah milik Bonnie.

Pada Ogos 2015, Michael secara rasminya didakwa membunuh isterinya.

Menurut Times-Union, sarung peluru kaliber .22 ditemui bersama mayat. Michael didakwa mempunyai senapang yang sama.

Peguam-peguam Michael sebelum ini gagal memohon mahkamah untuk menyekat kenyataan-kenyataan Fraser dari tahun 1993, dengan mengatakan bahawa kenyatannya itu bercanggah. -WashingtonPost

pembunuhan, misteri, ibu

Artikel Lain