Pelajar Ambil Masa Tiga Bulan Bina Bandar Manhattan - Dunia | mStar

Pelajar Ambil Masa Tiga Bulan Bina Bandar Manhattan

Foto: Zayd Menk

SEORANG pelajar sekolah  mengambil tempoh tiga bulan untuk menyiapkan model bangunan Midtown Manhattan menggunakan komponen komputer terpakai.

Zayd Menk berusia 17 tahun membina model bandar Manhattan itu untuk projek sekolahnya dengan menggunakan barangan dalm komputer telefon bimbit Nokia E-Series, jam komponen elektrik dan sebagainya.

Jelas Menk, untuk menyiapkan projeknya itu, dia perlu mengumpul data daripada pelbagai sumbar seperti Google Maps, Wikipedia dan Reddit.Malah dia juga memerlukan ketelitian untuk mengira ukuran modelnya itu dengan tepat.

Foto: Zayd Menk

Menk, kelahiran Zimbabwe berkata, idean untuk membina model bangunan ikonik ini menunjukkan barangan terpakai  juga boleh dianggap sebagai seni.

Untuk lebih kelihatan 'hidup, Menk menggunakan lampu indikator.

Pelajar Sekolah , Barangan terpakai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain