75 Maut Tunjuk Perasaan Di Ethiopia - Dunia | mStar

75 Maut Tunjuk Perasaan Di Ethiopia

Ahli keluarga pada majlis pengebumian seorang guru sekolah rendah, Dinka Chala yang ditembak mati oleh pasukan tentera semasa demonstrasi di bandar Holonkomi, Ethiopia baru-baru ini. Foto Reuters

NAIROBI: Sekurang-kurangnya 75 orang terbunuh dalam perhimpunan tunjuk perasaan di Ethiopia, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) pada Sabtu.

HRW berkata, perhimpunan itu menyaksikan pasukan tentera dan polis melepaskan tembakan kepada para penunjuk perasaan.

"Menurut aktivis, pasukan tentera dan polis melepaskan tembakan terhadap demonstrasi, mengakibatkan sekurang-kurangnya 75 penunjuk perasaan maut dan mencederakan ramai yang lain," kata HRW dalam satu kenyataan.

Jurucakap kerajaan, Getachew Reda berkata, demonstrasi aman yang bermula sejak bulan lalu telah bertukar ganas, dengan mendakwa para penunjuk perasaan "melakukan keganasan terhadap orang awam".

Demonstrasi bermula pada bulan lalu dengan sekumpulan pelajar membantah cadangan kerajaan untuk mengambil-alih wilayah di beberapa bandar di rantau Oromia, sehingga menimbulkan kebimbangan bahawa ibu negara Eithiopia, Addis Abba akan mengambil tanah yang diduduki oleh penduduk Oromo, etnik terbesar di negara itu. 

Tunjuk perasaan diadakan di beberapa bandar antaranya Haramaya, Jarso, Walliso dan Robe. - AFP


Artikel Sebelum

Penjaga Zoo Disyaki Hamilkan Orang Utan

Artikel Berikut

Putera George Ke Tadika Januari 2016

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti