Lapangan Terbang Kalimantan Beroperasi Semula - Dunia | mStar

Lapangan Terbang Kalimantan Beroperasi Semula

JAKARTA: Lapangan Terbang Beringin di Muara Teweh di wilayah Kalimantan Tengah mula beroperasi hari ini setelah wilayah itu kembali normal dan tidak lagi diselimuti jerebu.

Lapangan terbang yang ditutup lebih dua bulan akibat jerebu yang tebal itu mempunyai perkhidmatan penerbangan tempatan.

Menurut agensi berita rasmi Indonesia, Antara pesawat Susi Air dari Palangka Raya iaitu ibu kota Kalimantan Tengah ke Muara Teweh adalah penerbangan pertama yang mendarat di lapangan terbang itu.

Bagaimanapun pesawat Susi Air yang tiba 8.45 pagi itu tidak mempunyai penumpang manakala penerbangan dari Muara Teweh ke Palangka Raya hanya dinaiki oleh seorang wanita bersama bayinya.

Seorang petugas di lapangan terbang itu Akhmad Sidik dipetik sebagai berkata, kekurangan penumpang adalah disebabkan ramai yang belum tahu perkhidmatan udara di Kalimantan Tengah telah beroperasi hari ini.

Susi Air menyediakan perkhidmatan penerbangan rute Muara Teweh-Palangka Raya tiga kali seminggu dan mulai hari ini jadual penerbangannya ialah pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad.

Palangka Raya antara daerah yang paling teruk dilanda jerebu hampir tiga bulan dengan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencecah lebih 2,000.

Menurut laman web Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) bacaan IPU wilayah-wilayah yang sebelum ini dilanda jerebu termasuk Palangka Raya setakat petang ini mencatatkan bacaan bawah 150.

Kalimantan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Jerebu: 19 Maut Di Indonesia

Artikel Lain