Rakyat Scotland Tolak Kemerdekaan, Undi Untuk Kekal Dalam UK - Dunia | mStar

Rakyat Scotland Tolak Kemerdekaan, Undi Untuk Kekal Dalam UK

Rakyat Scotland yang pro-UK menjulang simbol 'No' (Tidak) ketika proses kempen untuk menentukan sama ada negara itu mahu terus kekal bersama Kesatuan United Kingdom atau merdeka.

EDINBURGH: Majoriti rakyat Scotland telah memutuskan untuk menolak pemerintahan sendiri dan memilih untuk terus kekal di bawah Kesatuan United Kingdom of Great Britain dalam referendum yang berlangsung pada Khamis.

Keputusan tersebut sekaligus menyelamatkan kesatuan empat buah negara iaitu England, Wales, Ireland Utara dan Scotland di bawah satu pemerintahan dan negara sejak 307 tahun yang lalu.

Bagaimanapun dengan 1.3 juta pengundi memilih untuk merdeka, kerajaan pusat dijangka akan memberikan lebih banyak kuasa autonomi kepada Scotland pada masa hadapan.

Sebanyak 55.42 peratus pengundi memilih untuk terus kekal di bawah UK manakala 44.58 peratus lagi memilih untuk pemerintahan sendiri dengan 31 daripada 32 wilayah memilih untuk menolak kemerdekaan.

Keputusan itu juga menunjukkan majoriti rakyat Scotland enggan mengambil risiko ekonomi dan malapetaka kewangan jika mereka membuat keputusan untuk berpisah dari UK.

Kebimbangan paling utama ialah Scotland tidak memiliki bank pusat tidak sepertimana England dan tidak juga memiliki mata wang sendiri untuk menentukan jatuh dan naiknya kadar faedah.

Mereka juga khuatir apabila boleh dikatakan kesemua bank yang beroperasi di Scotland mengambil keputusan untuk memindahkan operasi mereka ke England seandainya Scotland memisahkan diri mereka dari UK.

Jika ini berlaku, sekurang-kurangnya 15,000 warga Scotland akan kehilangan pekerjaan dalam sektor kewangan sahaja.

Pemimpin pro-kemerdekaan, Alex Salmond dengan segera mengeluarkan kenyataan menerima keputusan pengundi dengan hati yang terbuka.

"Majoriti warga Scotland nampaknya belum bersedia untuk pemerintahan sendiri," ujarnya.

Dalam referendum yang berlangsung dari jam 9 pagi hingga 10 malam itu, rakyat Scotland dan mereka yang bermastautin di Scotland diberi hak untuk mengundi dengan pertanyaan; "Apakah Scotland patut menjadi sebuah negara yang merdeka?" dan para pengundi hanya perlu memangkah  "Ya" atau "Tidak" sahaja.

Terdapat lebih kurang 5,000 pusat mengundi yang dibuka di seluruh negara itu.

Lebih empat juta orang layak mengundi dalam referendum tersebut

Artikel Berikut

Semua Penerbangan Masuk Ke Yaman Dibatalkan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain