Lapangan Terbang Sydney Catat Bilangan Penumpang Tertinggi

MELBOURNE: Lapangan Terbang Sydney mencatatkan bilangan penumpang tertinggi, termasuk dari Malaysia, pada Ogos berikutan pertumbuhan ketibaan antarabangsa dan pemulihan pasaran domestik.

Lapangan terbang itu mencatatkan peningkatan 5.7 peratus penumpang kepada 3.1 juta pada Ogos berbanding bulan yang sama tahun lepas.

Bilangan penumpang itu adalah yang tertinggi pada keseluruhan Ogos yang pernah dicatatkan, kata Lapangan Terbang Sydney dalam satu kenyataan.

Trafik domestik meningkat 4.9 peratus kepada 2.1 juta penumpang manakala penumpang antarabangsa meningkat 7.0 peratus kepada 993,000.

Ketua Eksekutif Kerrie Mather berkata bilangan penumpang domestik meningkat bagi bulan ketiga berturut-turut apabila syarikat penerbangan tempatan menambah lebih banyak penerbangan dan tempat duduk.

Peningkatan yang besar penumpang juga dicatatkan dari Singapura, Malaysia, Indonesia, China dan India pada Ogos, kata Mather.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

132 Banduan Lari dari Penjara Mexico

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia