Chris Bowen Beri Amaran Kepada Penyeludup Manusia - Dunia | mStar

Chris Bowen Beri Amaran Kepada Penyeludup Manusia

MELBOURNE: Menteri Imigresen Australia Chris Bowen memberi amaran kepada penyeludup manusia dan bakal pelarian agar tidak mengeksploitasi perintah injunksi mahkamah tinggi yang menggantung penghantaran pencari suaka ke Malaysia.

Bowen pada Selasa mengulangi keyakinannya bahawa perjanjian dengan Malaysia itu sah daripada segi undang-undang, tatkala kerajaan berusaha mendapatkan penyelesaian segera terhadap halangan perundangan tersebut.

Beliau mengingatkan injunksi selama dua minggu yang menghalang penghantaran pencari suaka ke Malaysia, bukan keputusan muktamad mahkamah berkenaan polisi itu.

"Penyeludup dan pelarian harus jelas bahawa ini hanya injunksi sementara. Ini bukan keputusan kes mahkamah," katanya kepada stesen radio ABC.

Justeru katanya, mereka yang berhasrat menggunakan injunksi itu sebagai asas untuk datang ke Australia harus membatalkan niat mereka.

Hakim Kenneth Hayne pada Isnin menggantung perjanjian dengan Malaysia itu apabila membenarkan perintah injunksi menghalang penghantaran pelarian sehingga kes mereka dibicarakan di mahkamah tinggi pada 22 Ogos.

Bowen berkata kerajaan berusaha meyakinkan mahkamah tinggi untuk mengadakan perbicaraan itu lebih awal.

Kerajaan katanya, berkuasa menggunakan satu seksyen di bawah Akta Migrasi bagi 'mengisytihar' atau mengenal pasti negara ketiga bagi penghantaran pelarian.

Bowen memberitahu stesen radio itu: "Kami mendapatkan nasihat perundangan sepanjang perbincangan dan ini adalah sah. Akta dengan jelas menyatakan boleh isytihar negara ketiga."

Sebagai penjaga sah kepada pelarian bawah umur yang tiba di Australia secara bersendirian, Bowen berkata beliau yakin perlindungan di bawah perjanjian dengan Malaysia itu memadai.

Beliau memberi amaran langkah memberikan hak untuk tinggal di Australia secara automatik kepada pelarian bawah umur terbabit bukan keputusan yang boleh diterima.

"Apa yang penting ialah kita mempunyai semua langkah penjagaan dan perlindungan yang perlu memandangkan kita berhadapan dengan isu yang kompleks berkenaan golongan bawah umur yang tiba bersendirian," katanya.

Di bawah perjanjian dengan Malaysia, Australia akan menghantar 800 pencari suaka dan menerima 4,000 pelarian suaka yang sebenar.

Sekalipun perintah injunksi telah dikeluarkan, Australia akan menerima kelompok pertama 4,000 pelarian suaka dari Malaysia minggu ini. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain