suria

Nak tumbuhan sihat... jom cuba siram air gula, pasti segar tanaman anda!

Tumbuhan memerlukan sukrosa (gula) untuk menjadikan tanaman hidup dengan lebih sihat.

SAMA seperti manusia, tumbuhan memerlukan gula sebagai sumber tenaga, dan sememangnya daun berfungsi untuk menghasilkan gula bagi membantu pertumbuhan tanaman serta menyerap cahaya matahari.

Bagaimanapun, berkemungkinan menambah gula ke dalam air yang anda gunakan untuk menyiram tanaman dapat membantu menggalakkan pertumbuhannya.

ARTIKEL BERKAITAN: Lakaran ala pro... Jika digilap, karya kanak-kanak 11 tahun ini ada potensi ke pentas fesyen dunia!

Memetik daripada Hunker, penentuan sama ada untuk menambah gula ke dalam air untuk menyiram tanaman mempengaruhi pertumbuhannya bagaimanapun memerlukan pertimbangan yang teliti.

pokok gula

Mitos

Apabila tumbuhan meminum air, membran sel berliang membenarkan air masuk kerana kandungan gula dan garam yang tinggi di dalam air.

Sel-sel menyimpan gula supaya akar tumbuhan boleh menggunakannya, digabungkan dengan garam yang dilarutkan daripada tanah untuk tumbuh lebih jauh ke dalam tanah.

Oleh sebab itu, sesetengah orang percaya bahawa menambahkan sedikit gula ke dalam air untuk menyiram tumbuhan atau menyiram dalam pasu tumbuhan boleh menghasilkan larutan air yang lebih kaya di mana gula boleh menyediakan lebih banyak makanan untuk tumbuhan.

Hasil yang diinginkan adalah pertumbuhan tanaman yang lebih cepat dan lebih sihat.

Realiti tumbuhan yang disiram dengan air yang ditambah gula kelihatan lebih sihat dan tumbuh lebih cepat berbanding yang disiram dengan air kosong.

Kesannya adalah lebih dramatik pada tumbuhan yang ditanam di luar tanah dalam persekitaran terkawal, kerana tumbuhan yang lebih muda mungkin tidak membantu keupayaan pengeluaran dan penyimpanan gula yang berkesan berbanding tanaman lebih matang.

Pertumbuhan mikrob

Perkara penting yang perlu diingat semasa menyiram tumbuhan dengan air gula ialah menggunakannya secara sedikit.

Jika anda perasan, tanaman anda tumbuh dengan lebih baik apabila gula ditambah, anda mungkin tergoda untuk menambah lebih banyak gula secara berterusan bagi menggandakan kesannya.

Bagaimanapun, kandungan gula yang banyak dalam air yang 'diminum' oleh tumbuhan boleh menjadi tempat pembiakan yang sempurna untuk mikroorganisma yang boleh mengancam kesihatan dan kehidupan tumbuhan anda.

Untuk mengatasinya, tambahkan sedikit biosid, seperti peluntur atau pembasmi kuman.

gula

Pertimbangan lain

Jumlah gula yang perlu anda tambah pada air tumbuhan serta nisbah biosid kepada gula adalah berbeza-beza, bergantung pada jenis tumbuhan yang anda siram, umur tananan dan banyak pertimbangan penting lain juga.

Oleh itu, adalah tidak mungkin untuk menyediakan garis panduan umum atau nisbah tertentu yang digunakan untuk semua tumbuhan.

Sebagai contoh, beberapa tumbuhan kecil berbunga bertindak balas dengan baik kepada larutan 10 g gula dan satu mm peluntur dalam satu liter air, tetapi tumbuhan dalam keluarga yang sama tidak menunjukkan peningkatan pertumbuhan atau berpotensi rosak disebabkan hal ini.

Pilihan terbaik ialah terlebih dahulu menentukan tanaman yang anda rancang untuk ditanam dan kemudian menyelidik penyelesaian gula dan biosid yang paling sesuai untuk tumbuhan itu.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain