suria

Ini 5 perkara perlu dilakukan jika kenderaan sangkut dalam banjir, paling penting jangan cuba-cuba hidupkan enjin kereta

Jangan sesekali cuba menghidupkan enjin kenderaan selepas banjir surut.

BENCANA banjir yang sedang berlaku di beberapa negeri ketika ini seperti di Pahang, Kelantan, Terengganu dan Johor memang membimbangkan.

Selain rumah dimasuki air, ramai yang gagal menyelamatkan kenderaan mereka untuk dibawa ke kawasan selamat dan terpaksa pasrah melihat kereta kesayangan ditenggelami banjir.

ARTIKEL BERKAITAN: Bukan sahaja enjin, wiper kereta juga perlu dijaga sepanjang PKP, ikuti 5 tip berguna ini

Paling penting, kenderaan yang sudah ditenggelami air, jangan sesekali cuba dihidupkan enjinnya terutama jika air mulai menutup ekzos kenderaan dan bahagian enjin.

Biarkan kenderaan tenggelam di dalam air dan tunggu sehingga banjir surut sebelum mengalihkan kenderaan anda. Ini kerana kenderaan masih boleh diselamatkan dengan melakukan beberapa perkara ini selepas air surut.Jangan cuba selamatkan kenderaan anda yang sudah ditenggelami air.

1. Jangan hidupkan enjin kereta

Selepas banjir mula surut dan keadaan mula selamat, jangan sesekali cuba menghidupkan enjin kereta anda. Sebaik-baiknyam hubungi lori tunda untuk dibawa ke bengkel.

Ini kerana jika anda cuba menghidupkan kenderaan, enjin yang sudah terjejas akibat banjir besar kemungkinan akan mengalami kerosakan lebih teruk.

2. 'Flush' minyak

Memandangkan kedudukan tangki minyak pada kedudukan agak rendah, ada kebarangkalian air telah masuk ke dalamnya. Bagi mengelak masalah besar atau kemungkinan kereta perlu overhaul, flush minyak yang ada sehingga benar-benar kering.Tunda kereta ke bengkel berdekatan untuk diperiksa oleh mekanik.

3. Periksa minyak enjin dan gearbox

Antara perkara yang perlu diperiksa adalah sukatan dipstick minyak enjin dan gearbox. Sekiranya paras minyak lebih tinggi daripada kebiasaan, kemungkinan ia telah dimasuki air.

Kebiasaannya, mekanik akan mengosongkan minyak enjin dan gearbox dan gantikan dengan yang baharu.

4. Komponen elektronik

Apa sahaja komponen elektronik seperti radio, bateri dan sebagainya hendaklah dicabut.Pastikan kusyen dicuci dan dikeringkan dengan baik bagi mengelakkan bau hapak.

5. Kusyen

Kebiasaannya terdapat bengkel yang menawarkan perkhidmatan mencuci bahagian dalam kereta yang basah akibat terkena air banjir. Pastikan kusyen dicuci dengan baik kerana ia mungkin akan meninggalkan bau hapak.

Sementara itu, sekiranya kawasan anda berisiko dilanda banjir, beberapa langkah pencegahan juga boleh dilakukan termasuklah;

1. Sebaik-baiknya selamatkan kenderaan dan parkir dikawasan lebih tinggi.

2. Sebagai langkah keselamatan, tutup ekzos kenderaan dengan sesuatu yang padat agar air tidak dapat tembus sekiranya berlaku banjir.

3. Cabut terminal bateri memandangkan situasi banjir diluar jangka.

4. Selamat barang-barang yang penting dan mudah rosak akibat air.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain