suria

Arab Saudi patut masuk dalam ‘wishlist’ 2024, ada banyak tarikan luar biasa! Nak mohon visa pun senang je

Banyak lokasi menarik yang boleh diterokai di Arab Saudi.

SEBUT tentang Arab Saudi, perkara pertama yang terlintas di fikiran kita adalah Makkah dan Madinah.

Dua Kota Suci itu cukup dekat di hati umat Islam seluruh dunia yang saban tahun berkunjung ke sana untuk mengerjakan haji dan umrah.

Menurut Pihak Berkuasa Pelancongan Saudi, kunjungan ke sana kini menjadi lebih mudah memandangkan Malaysia adalah antara 63 negara yang layak untuk program e-Visa.

Lebih menarik, pelancaran Visa Lawatan Transit 96 jam (96-hour Stopover Visa) memberikan peluang kepada anda untuk menghabiskan sehingga 96 jam di Saudi, menjadikan ia destinasi lawatan yang sempurna buat pelancong Malaysia.

Berikut kami kongsikan kenapa Arab Saudi perlu menjadi destinasi pelancongan pilihan anda:

1. Warisan Budaya

Pelancong tidak patut melepaskan peluang untuk menerokai keajaiban yang disenaraikan oleh Unesco seperti Oasis Al Ahsa dan Hegra serta selami tradisi berabad lama di Kawasan Kebudayaan Himā dan Al Balad, Jeddah.

Three people cycling past a doorway carved into the rock face in AlUla

Padang pasir yang luas menjanjikan 1001 aktiviti menarik untuk pelancong.

Saksikan gabungan tradisi dan kemodenan yang memikat hati apabila anda menemukan lukisan batu Hail, daerah bersejarah Turaif dan Rizab Uruq Bani Ma'arid yang menakjubkan.

Selain itu, anda juga boleh menjelajahi tapak bersejarah Gua Thur dan Gua Hira’, tempat Nabi Muhammad SAW mengasingkan diri dan menerima wahyu, sekali gus menawarkan kefahaman yang mendalam terhadap sejarah Islam.

2. Kemewahan percutian padang pasir

Bagi anda yang mengimpikan penginapan serba mewah dengan pengalaman luar biasa, St. Regis Red Sea atau Six Senses Southern Dunes merupakan pilihan yang terbaik.

Selain itu, anda juga boleh mengikuti pengembaraan padang pasir di Taman Hidupan Liar Nofa dengan Pengembaraan Arab, merentasi landskap yang memukau dengan kenderaan 4x4 mewah dan menikmati makan malam yang menyelerakan di bawah langit bercahayakan bintang di kem tradisional Bedouin.

3. Pengembaraan yang memacu adrenalin

Bagi yang mahu mencabar keberanian diri, Saudi menawarkan pelbagai pengembaraan yang memacu adrenalin di tengah-tengah landskap yang indah seperti ekspedisi memanjat batu di tebing granit banjaran gunung Al-Hada berhampiran dengan Taif.

A man standing on a rock feature in the desert, shining his torch into the stary night sky

Keindahan waktu malam di bumi Saudi.

Selain itu, anda juga boleh menyertai luncur layar merentasi pantai Laut Merah yang menakjubkan untuk pengalaman bersiar-siar paling mengujakan.

Jangan lupa juga untuk selami keindahan syurga bawah laut di Laut Merah yang terkenal dengan kejernihan airnya, jarak pandangan yang mengagumkan, serta melihat sendiri ikan yang jarang-jarang dijumpai dan terumbu karang yang mempesonakan.

4. Penyelesaian Perjalanan Tersuai

Saudi memastikan pengalaman perjalanan yang lancar untuk rakyat Malaysia dengan skim visa yang fleksibel, termasuk pilihan untuk menunaikan Umrah, penghapusan pengawasan lelaki untuk pelancong wanita, dan pakej Umrah+ khusus, yang disediakan untuk memenuhi keperluan setiap pengembara.

5. Pengembaraan wanita secara solo

Sejak keperluan pengawasan lelaki dihapuskan, wanita dapat menikmati kebebasan dan keyakinan yang lebih besar sambil menerokai budaya, tarikan dan landskap yang menakjubkan di negara itu.

Kajian yang dilakukan oleh InsureMyTrip membuktikan kota Madinah di Arab Saudi sebagai bandar yang paling selamat untuk pengembara wanita melancong secara solo.

Ia mencapai skor 10 dalam aspek 'keselamatan berjalan sendirian pada waktu malam' dan 'ketiadaan kebimbangan tentang serangan berdasarkan jantina.'

6. Festival kebudayaan

Musim Riyadh ialah peluang anda untuk merasai pengalaman ekstravaganza di seluruh bandar yang menampilkan konsert secara langsung, persembahan teater dan hidangan kulinari.

saudi2

Jangan lepaskan peluang untuk meneroka keindahan muka bumi di Saudi.

Perayaan terkenal lain termasuk Musim Jeddah, Festival Al Janadriyah yang meraikan warisan Saudi dan Musim Taif yang terkenal dengan perayaan bunga berwarna-warni.

Melawat Arab Saudi tidak pernah semudah ini! Program visa pelancong baharu mereka menyambut kedatangan pelawat dengan tangan terbuka, seterusnya menawarkan pelbagai pilihan untuk memudahkan kedatangan anda.

eVisa: Kementerian Pelancongan Arab Saudi menawarkan proses permohonan e-visa yang cepat dan mudah bagi sesiapa yang memegang visa AS, UK, atau Schengen yang sah, atau bagi penduduk tetap mana-mana negara Eropah.

Visa Penduduk GCC: Penduduk negara-negara Persatuan Kerjasama Gulf (GCC) mendapat manfaat daripada visa yang dipermudah ketika tiba.

Visa Transit: Pelancong yang transit melalui Arab Saudi boleh menikmati penginapan percuma selama 96 jam, dengan pilihan untuk satu malam percuma bersama Saudia, penerbangan kebangsaan. Visa ini juga boleh digunakan untuk menunaikan ibadah Umrah.

Untuk mengetahui lebih lanjut dan merancang perjalanan ke Arab Saudi, kunjungi https://www.visitsaudi.com/ atau lawati booth mereka di Pavilion Kuala Lumpur, yang berlangsung dari 5 hingga 10 Mac 2024

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain