Lapan legenda badminton bergabung cari juara baharu

Tun Dr Siti Hasmah (lima, kiri) bersama Rashid Sidek (depan empat, kanan) dan barisan lagenda badminton negara pada majlis pelancaran Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah di Menara OBYU pada Rabu. - FotoBERNAMA

LAPAN legenda badminton negara dihimpun dalam program pembangunan Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah yang akan mencari, melatih dan mengasah bakat 96 bakal juara masa hadapan.

Legenda badminton itu terdiri daripada bekas pemain skuad Piala Thomas 1992 dan skuad Olimpik Malaysia iaitu Foo Kok Keong, Cheah Soon Kit, Rahman Sidek, Ong Ewe Hock, Roslin Hashim, Zakry Latif, Koo Kien Keat dan Woon Khe Wei.

Melalui program pembangunan dan kejohanan badminton yang diiktiraf di peringkat kebangsaan itu, lapan pasukan yang dibarisi 12 pemain akan dibentuk untuk berentap pada kejohanan akhir Piala Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah yang akan berlangsung pada Disember 2019.

Pengarah program, Rashid Sidek berkata pemain berpotensi akan dipilih berdasarkan cadangan serta penilaian daripada persatuan badminton negeri dan kelab badminton yang aktif dari seluruh negara.

"Legenda ini juga boleh mencadangkan pemain pilihan mereka sendiri untuk program ini namun pemain yang dipilih mesti terdiri daripada mereka yang berada di luar lingkaran Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ)," katanya dalam ucapan perasmian pada Rabu.

Rashid berkata beliau teruja untuk melaksanakan program tersebut yang akan mengenal pasti bakat baharu yang berpotensi serta menilai semangat dan komitmen mereka terhadap sukan badminton.

Katanya, melalui program Juara Tangkis ini ia akan memberi peluang kepada pemain badminton yang bercita-cita tinggi sekali gus memupuk minat golongan muda terhadap sukan itu.

"Badminton bukan tentang merangkul kemenangan semata-mata, ia juga menyatukan kita apabila kita bersama-sama meraikan semangat kesukanan dan nikmat mengecapi kemenangan," katanya.

Sementara itu, Presiden BAM Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria mengakui langkah tambahan yang diambil penganjur program iaitu Sports Affairs adalah bertepatan dengan misi BAM dalam mencari bakat berpotensi untuk masa hadapan.

"Sebagai badan yang mengawal badminton negara, kewujudan program ini merupakan langkah tambahan kepada program sedia ada sekarang. Saya risau dengan perkembangan peringkat akar umbi. Kami di BAM mengalu-alukan bakat baharu daripada program ini ke Akademi Badminton Malaysia (ABM).

"Begitu juga dengan pemain di Sekolah Sukan Bukit Jalil akan ke ABM. Kita mahu jadikan ABM sebagai satu institusi yang berprestij," katanya. - BERNAMA

Juara Tangkis, Piala Thomas 1992

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain