KSBC terus kuasai kedudukan ACPLJ - Sukan | mStar

KSBC terus kuasai kedudukan ACPLJ

Pasangan beregu KSBC mempamerkan aksi cemerlang hujung minggu lalu.

PENDAHULU saingan Divisyen 1, kelab badminton Kuantan Synergy (KSBC) terus membuktikan kejaguhan mereka apabila berjaya mencatatkan kemenangan di dalam kesemua tiga perlawanan apabila saingan AEON Credit Purple League Junior (ACPLJ) 2019 telah bersambung di The Challenger Sports Centre, Ampang hujung minggu yang lalu.

Mengekori di belakang adalah Bandar Maharani BC (BMBC) dengan KSBC yang mengutip (1051 - 905) mata set selepas memenangi kesemua tiga perlawanan mereka pada pusingan ini manakala BMBC mengumpul (905-754) mata set selepas meraih dua kemenangan.

KSBC yang dinaikkan daripada Divisyen Dua selepas muncul naib juara kategori tersebut musim lalu, turun  dengan misi mengekalkan momentum kemenangan di Ipoh berjaya merekodkan dua kemenangan ke atas Bukit Cheras BC (9-6) dan Rawang BC (11-8) pada hari Sabtu sebelum menundukkan Kepong BC (11-6) pada Ahad.

Pasukan dari Kuantan yang dibimbing oleh Azman Amman itu berjaya mengekalkan rekod tanpa kalah mereka selepas melalui lima perlawanan sekaligus meletakkan mereka di landasan terbaik untuk muncul juara AEON Credit Purple League Junior musim ini.

Kuantan Synergy BC bermula garang berdepan Kepong BC apabila perseorangan lelaki Chia Jen Hong dengan mudah menundukkan Ter Chun Long 3-0 diikuti kemenangan kedua yang disumbangkan oleh pasangan beregu wanita mereka Hsu Hui Yin dan Sung Yi Hsuan.

Kepong BC kemudian menunjukkan tanda-tanda kebangkitan apabila pasangan beregu campuran mereka, Goh Boon Sze, Cheng Su Hui menundukkan Eng Chun Yu-Siti Nurshuhaini Azman 3-1 serta kemenangan Erica Hoh Jing Li.

Bagaimanapun, momentum kemenangan Kepong BC dinafikan oleh pasangan beregu lelaki KSBC Muhammad Firdaus Azman, Muhammad Afiq Fahmi Mohd Azlan menumpaskan pasangan KBC Muhammad Adam Shaz Mohd Shazlan dan Si Chin Sian (3-0).

Keputusan ini sekaligus meletakkan kedudukan Kuantan Synergy BC selesa di puncak liga Divisyen 1 menjelang pusingan akhir yang akan berlangsung dua minggu lagi.

“Sebenarnya saya amat berbangga dengan kebangkitan yang ditunjukkan oleh perseorangan lelaki Chia Jen Hong selepas dia tewas di dalam perlawanan menentang Bukit Cheras BC semalam.

"Saya memang sangat yakin dengan kekuatan pasangan beregu perempuan kita yang banyak menghadiahkan mata buat pasukan, malah kagum dengan persembahan pasangan beregu lelakiyang telah berjuang berhabis-habisan pastikan semua kemenangan," ujar Azman.

Di dalam Divisyen Dua, Ayer Itam BC juga unggul dengan rekod tanpa kalah selepas berjaya menundukkan Serdang BC dan PGBC di dalam perlawanan sengit sambil Klang Rising BC mengekori rapat untuk memastikan peluang meraih slot ke Divisyen Satu musim depan cerah selepas menamatkan saingan hujung minggu ini masing-masing di tempat pertama dan kedua.

AEON Credit Purple League Junior akan melabuhkan tirai pada 19 dan 20 Oktober ini di Sports Arena Sentosa.

Purple League , ACPLJ

Artikel Lain