Fifa rakam terima kasih, Sultan Abdullah beri sumbangan besar dalam dunia bola sepak

Foto Bernama

PERSEKUTUAN Bola Sepak Antarabangsa  (FIFA) merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah atas sumbangan besar baginda selaku anggota majlis eksekutif badan induk bola sepak dunia itu antara 2015 hingga 24 Jan lalu.

Sultan Abdullah yang juga bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memaklumkan peletakan jawatan baginda kepada FIFA menerusi sepucuk surat bertarikh 8 Feb lalu selepas baginda diisytiharkan sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 31 Jan.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada tuanku atas perkhidmatan yang cemerlang serta tidak ternilai kepada FIFA dan setinggi-tinggi penghargaan atas usaha tuanku  dalam mempromosikan bola sepak, melindungi integritinya serta menyebar luas sukan itu kepada semua selain membangunkan institusi yang lebih kukuh di negara tuanku, rantau dan dunia,” kata Presiden FIFA Gianni Infantino dipetik berkata dalam surat balas yang dikongsikan dengan Bernama, di Kuala Lumpur pada Rabu.  

Infatino mendedahkan Seri Paduka Baginda terlibat sebagai anggota jawatankuasa dalam pelbagai kejohanan yang disokong FIFA sejak 1994.

Foto Bernama

Antaranya ialah anggota Jawatankuasa Penganjur Kejohanan Bola Sepak Olimpik FIFA (1994-1998); Jawatankuasa Fairplay dan Tanggungjawab Sosial (1994-2002); Jawatankuasa Strategik (1998-2002); serta Jawatankuasa Teknikal dan Pembangunan bagi tempoh 1999-2002 dan 2007-2012.  

Sultan Abdullah juga terlibat dalam Jawatankuasa Etika (1999-2002); Jawatankuasa Penganjur Piala Konfederasi FIFA (2002-2007); Jawatankuasa Bola Sepak (2012-2017); Jawatankuasa Penganjur Piala Dunia FIFA; Jawatankuasa Penganjur Piala Dunia FIFA B-20 dan Jawatankuasa Persatuan Anggota (2015-2017).

"Menerusi pembabitan dalam dunia bola sepak selama lebih 25 tahun, tuanku memberi sumbangan ketara kepada pembangunan bola sepak dan juga usaha promosi sukan ini serta nilainya di seluruh dunia,” kata Infantino, menambah FIFA akan merasai kehilangan sumbangan Sultan Abdullah dan berharap persahabatan serta hubungan baik tersebut akan berterusan.

Dalam surat itu, beliau turut merakamkan ucapan tahniah kepada Sultan Abdullah susulan pengisytiharan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16.

Sultan Abdullah, 59, melafaz sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong dalam satu istiadat di Istana Negara pada 31 Jan.

Sultan Abdullah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain