Dua Syarat Kepada Persatuan Sukan Sebelum Ke Sukan Sea - Kok Chi

KUALA LUMPUR: Majlis Olimpik Malaysia (MOM) akan memperketatkan pemilihan atlet ke Sukan SEA di Myanmar, Disember ini bagi memastikan mereka yang benar-benar layak membawa cabaran negara pada temasya diwtahunan itu.

Setiausaha Kehormat MOM, Datuk Sieh Kok Chi berkata, persatuan sukan terbabit perlu mematuhi dua syarat yang ditetapkan badan induk sukan itu, sebelum mengemukakan nama atlet masing-masing untuk dipilih.

Dua syarat itu, katanya, setiap persatuan sukan perlu menganjurkan sekurang-kurangnya satu kejohanan peringkat kebangsaan, selain perlu mempunyai program latihan tersusun serta dipantau sama ada mereka sendiri, MOM atau Majlis Sukan Negara (MSN).

"Kalau mereka tidak ada (menganjurkan) kejohanan kebangsaan, bagaimana nak bertanding di peringkat lebih tinggi (di Sukan SEA)? Kita tidak mahu atlet pergi seperti pelancong atau semata-semata menyokong badan sukan (serantau) masing-masing," katanya ketika dihubungi Bernama pada Khamis.

Dalam pada itu, Sieh berkata jumlah penyertaan atlet Malaysia ke temasya itu dijangka ditentukan pada Julai ini, selepas persatuan sukan menyerahkan senarai nama atlet masing-masing.

Katanya, kontinjen negara dijangka menghantar kira-kira 900 atlet dan pegawai ke temasya itu yang akan berlangsung di Nay Pyi Taw, Yangon dan sekitar Mandalay serta Pantai Ngwe Saung dari 11 hingga 22 Disember.

Sejumlah 33 acara dipertandingkan termasuk olahraga, akuatik, memanah, bola keranjang, badminton, tinju, bina badan, kenu, ekuestrian, bola sepak dan Muay Thai.

Selain itu, penganjur Sukan SEA Myanmar turut mempertandingkan beberapa sukan tradisional seperti kempo, vovinam dan perlumbaan bot tradisional.

Mengulas lanjut, Sieh berkata MOM kekal dengan keputusan sebelum ini bahawa atlet yang dipilih dalam kategori A akan dibiayai sepenuhnya oleh MOM dan MSN manakala atlet kategori B, persatuan perlu menanggung perbelanjaan sendiri.

Mengikut rekod, MOM akan bayar semula semua perbelanjaan jika mereka membawa pulang pingat emas atau sebahagian daripada kos perbelanjaan sekiranya mendapat pingat perak.

Justeru, beliau menasihatkan persatuan sukan supaya membuat perancangan awal dengan menyediakan peruntukan bagi membiayai atlet masing-masing, jika atlet terbabit diletakkan dalam kategori B.

Sieh sekali lagi menegaskan bahawa MOM tidak akan berlembut kali ini dengan mendahulukan wang badan induk sukan itu, kerana serik apabila persatuan sukan terbabit tidak membayarnya semula selepas atlet mereka gagal menyumbangkan pingat. - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain