Olimpik-Bolasepak: Penyingkiran Sepanyol Bukti Mereka Tidak Sentiasa Kebal - Sukan | mStar

Olimpik-Bolasepak: Penyingkiran Sepanyol Bukti Mereka Tidak Sentiasa Kebal

PASUKAN bolasepak Sepanyol yang sepatutnya memulakan kempen Sukan Olimpik mereka sebagai salah sebuah pasukan pilihan di samping Brazil, kini terpaksa berputih mata pulang awal apabila mengalami kekalahan kedua berturut-turut.

Kali ini di tangan pasukan kerdil Honduras 0-1. Dua hari yang lalu mereka dimalukan oleh Jepun - juga dengan jaringan gol yang sama.

Maka akhirnya, tidak akan ada perlawanan akhir idaman Sepanyol-Brazil sepertimana yang disebut-sebut oleh media dunia sebelum ini.

Kini perlawanan akhir Sepanyol menentang Magribi akan menjadi sekadar perlawanan 'pertunjukan' sahaja.

Apa jua keputusan tidak akan mengubah nasib Sepanyol di temasya ini.

"Semua orang kecewa dan semua orang berasa sedih," kata Luis Milla, jurulatih Sepanyol.

Bagaimanapun, perlawanan yang tegang dan penuh cemas itu adalah manifestasi betapa Sepanyol berhempas pulas mahu mencapai kemenangan pada perlawanan ini kerana nasib mereka bergantung kepadanya.

Dikejutkan dengan kekalahan yang memalukan di tangan Jepun, Milla telah menurunkan pasukan yang terdiri daripada tiga pemain yang mewakili Sepanyol pada kejohanan Euro 2012 yang mana mereka menjadi juara.

Namun kehadiran Jordi Alba, Javier Martínez dan Juan Pablo Mata, tidak sedikit pun menjejaskan rentak permainan Honduras.

Sebaliknya selepas tamatnya perlawanan, Milla tanpa segan silu mengakui pasukannya terdiri daripada pemain-pemain yang bermain dalam liga yang paling berprestij di dunia dan oleh yang demikian, mereka perlu menganalisa apa yang menjadi punca kekalahan mereka di temasya ini.

Sukan Olimpik , Honduras , Luis Milla

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain