Malaysia hantar 10 atlet taekwondo ke Kejohanan ITF di Russia - Sukan | mStar

Malaysia hantar 10 atlet taekwondo ke Kejohanan ITF di Russia

PUTRAJAYA: Malaysia akan menghantar pasukan yang besar terdiri daripada 10 atlet pada Kejohanan Taekwondo Dunia Persekutuan Taekwondo Antarabangsa (ITF) di SaintPetersburg, Russia, dari 12 hingga 17 Okt.

Pengurus pasukan Malaysia Wan Koon Seng berkata dalam edisi yang lepas, Malaysia kebiasaannya menghantar dua atau tiga peserta untuk mewakili negara kerana sukan itu tidak mendapat pembiayaan yang mencukupi bagi kejohanan di luar negeri.

"Dalam edisi yang terakhir di Slovenia, Persekutuan Taekwondo Antarabangsa Malaysia memutuskan Malaysia perlu menghantar skuad yang lengkap ke Russia dan kami perlu mencari bajet daripada persekutuan dan individu dengan kerjasama kerajaan Perak," katanya kepada pemberita di sini.

Terdahulu, beliau menerima Jalur Gemilang daripada Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek pada majlis khas yang diadakan di kementerian berkenaan hari ini.

Wan berkata pasukan itu mensasarkan dua pingat emas di Russia kerana peserta Malaysia akan menghadapi cabaran getir apabila bersaing dengan lawan yang sukar dari 128 negara anggota ITF.

Dua tahun lepas di Slovenia, dua peserta Malaysia terkandas pada pusingan ketiga. Katanya Malaysia akan bertanding dalam empat acara iaitu "pattern", tempur, "power breaking" dan rutin mempertahankan diri.

Pasukan itu, katanya menjalani latihan keras selama tiga bulan di Ipoh kerana kebanyakan mereka datang dari Perak.

"Kerana taekwondo (ITF) bukan acara Olimpik, kami mempunyai sumber yang terhad untuk membiayai aktivitiaktiviti kami tetapi itu bukanlah sebab untuk menghalang kami daripada menyumbang sesuatu buat negara," katanya. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain