suria

Nor Hidayah didakwa tegur ibu mentua jangan makan harta anak yatim - “Ayat itu gores hati saya”

PELAWAK Ali Puteh berkata dia berkecil hati terhadap isteri Abam iaitu Nor Hidayah kerana mengeluarkan perkataan berbunyi ‘jangan makan harta anak yatim’ kepada ibunya, Sabariah Arshad, 63.

Ungkapan itu dikeluarkan ketika ada pihak datang ke rumah mereka untuk menuntut hutang Abam pada hari keempat kematian arwah.

ARTIKEL BERKAITAN: “Walapun seringgit, tetap kena faraid!” - Ali Puteh pelik kakak ipar serah dompet arwah tanpa wang tunai dan kad bank

"Ada orang datang tuntut hutang, dia berkata kepada ibu 'ini harta saya dan anak, sesiapa makan walaupun seringgit, kira makan duit anak yatim'.

Ali terkilan dengan kakak iparnya.

"Ayat yang dikeluarkan kepada ibu menyentuh hati saya. Balik rumah, saya bertanya kepada dia kenapa cakap begitu kepada mak.

"Kita orang Islam, tahu mana halal dan haram. Kenapa kau kata makan harta anak yatim," kata Ali ketika di sidang media yang dibuat pada Jumaat.

Allahyarham Abam atau Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, 32, meninggal dunia pada 10 Februari lalu selepas dua hari mengalami demam.

Anggota kumpulan Bocey itu meninggalkan seorang isteri, Nor Hidayah, 28, dan anak lelaki  bernama Syed Uthman Hamzah yang kini berusia lapan bulan.

Saya mengakui saya sendiri yang muat naik status 'binatang' itu sebab tidak dapat menahan kemarahan.

ALI PUTEH

PELAWAK

Sebelum ini, video Nor Hidayah mendedahkan kereta milik arwah suaminya diambil keluarga mentua dan dia tidak dapat harta peninggalan ketika ditemu bual usahawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri mengundang kemarahan Ali.

Ali tidak dapat menahan kemarahannya memuat naik status berbaur hinaan terhadap Nor Hidayah namun telah memadamnya sebaik sahaja menerima pelbagai kecaman.

Dalam pada itu, Ali memohon maaf secara terbuka kepada kakak iparnya atas kesilapannya memuat naik status kasar itu.

Foto kenangan arwah bersama ibu dan isteri.

"Saya mengakui saya sendiri yang muat naik status 'binatang' itu sebab tidak dapat menahan kemarahan.

"Pada mulanya, saya berasa pelik kerana telefon bimbit saya tidak berhenti berbunyi dan bila saya baca mesej yang diterima ramai kecam saya dan keluarga.

"Saya tonton video itu berulang kali sebelum muat naik status itu. Dalam keadaan marah, terkeluarlah perkataan itu.

"Saya mohon maaf secara terbuka kepada kakak ipar saya dan seluruh rakyat Malaysia yang kecam, saya maafkan anda semua," ujarnya.

Nor Hidayah, Ali Puteh, Abam Bocey

Artikel Berkaitan

Artikel Lain