suria

‘Salam Terakhir’ Alif Johan buat rakan kampus sebak - “Tak sangka ia persembahan terakhir untuk kami”

Faizal (kiri) memberitahu Alif ada membuat persembahan menyanyikan lagu Salam Terakhir.

SALAH seorang daripada rakan universiti Alif Johan iaitu Faizal mendedahkan anak kepada penyanyi Nora itu ada membuat persembahan dengan menyanyikan lagu Salam Terakhir yang dipopularkan oleh Allahyarham Sudirman kira-kira sembilan hari lalu.

Menurut Faizal atau nama sebenarnya Muhd Faizal Zaihasram, 19, Alif Johan menyanyikan lagu itu dengan penuh perasaan yang membuatnya sebak bagi konsert Clash of Talent yang berlangsung di Universiti Teknologi Mara Puncak Alam, Khamis lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: “Allah uji saya lagi...” - Anak Nora Ariffin meninggal dunia selepas rebah di rumahnya

ARTIKEL BERKAITAN: “Rindu tak terkata… dia tak pernah mati” - Nora Ariffin

“Saya mengenali Alif kerana kami belajar di universiti yang sama. Dia memang popular sebab suara dia memang sedap.

“Ketika itu dia ada memasuki pertandingan Clash of Talent dan membuat persembahan solo dan menyanyikan lagu Salam Terakhir.

Faizal sempat bergambar kenangan bersama rakan-rakannya selepas menyaksikan persembahan Alif Johan.

“Dia menang, juara keseluruhan malam itu. Masa dia persembahkan lagu itu memang buat kami yang mendengar meremang bulu roma, rasa sebak. Suara dia memang sangat merdu,” ujarnya kepada mStar.

Faizal merupakan penuntut di Universiti Teknologi Mara Puncak Alam di Fakulti Filem, Teater dan Animasi semester dua manakala Alif Johan merupakan mahasiswa semester empat di fakulti sama.

Bercerita lanjut, Faizal berkata, dia berasa terkejut sewaktu dimaklumkan mengenai pemergian arwah.

Faizal yang menyifatkan arwah sebagai seorang yang sangat baik berkata, Alif kelihatan tidak teruja dan hanya tenang sewaktu diumumkan sebagai juara pada malam itu.

Masa mereka umumkan dia menang malam itu, dia (Alif) kelihatan tenang saja. Dia tak over react atau teruja, tak seperti orang lain. Tak sangka ia persembahan terakhir buat kami.

FAIZAL

“Sewaktu mendengar berita mengenai pemergian arwah saya memang terkejut dan tak percaya. Lepas tengok di Twitter, ya berita itu betul.

“Yang saya boleh katakan, Alif seorang yang merendah diri... baik hati tiada apa yang nampak dia seorang yang negatif.

“Masa mereka umumkan dia menang malam itu, dia (Alif) kelihatan tenang saja. Dia tak over react atau teruja, tak seperti orang lain. Tak sangka ia persembahan terakhir buat kami,” ujarnya.

Terdahulu, penyanyi Nora Ariffin sekali lagi diuji apabila kehilangan anak keduanya, Aliff yang meninggal dunia pada pagi Sabtu.

Alif dikatakan tiba-tiba rebah dan tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Nora kehilangan suaminya, Johan Nawawi pada 24 Mac 2017 lalu.

Sementara itu, pembantu peribadi Nora iaitu Jaja memaklumkan jenazah kini berada di Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

Bedah siasat bagi mengetahui punca sebanar kematian Alif akan dijalankan pada pagi Ahad.

Jenazah seterusnya akan dibawa ke Masjid Ar-Rahman, Kampung Tunku, Petaling Jaya untuk disembahyangkan dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara, tempat sama dengan kubur arwah bapanya.

Allahyarham Alif atau nama sebenarnya Muhammad Syakir Alif Johan Nawawi, 20, pernah menyertai sebuah pertandingan realiti Mentor Milenia 2019 namun tidak berjaya ke peringkat akhir.

Nora sebelum ini kehilangan suaminya, Johan Nawawi yang juga seorang komposer ternama pada 24 Mac 2017.

Nora Ariffin, Alif Johan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain