suria

Sanggup cuci najis? Zarul kongsi pengalaman kerjaya pramugara... “Jangan sampai menyesal”

Zarul mendedahkan menggalas tugasan sebagai pramugara bukan sesuatu yang indah seperti dibayangkan.

VOKALIS kumpulan Umbrella iaitu Zarul mendedahkan tugasan yang terpaksa dipikul oleh seseorang bergelar pramugara bukan sesuatu yang indah seperti dibayangkan.

Zarul atau nama sebenarnya Zairulkefli Husin, 46, berkata, kerjaya seperti itu memerlukan dia menggalas tanggungjawab seperti seorang doktor, ahli bomba, pelayan restoran, termasuk pencuci tandas.

ARTIKEL BERKAITAN: Zarul (Umbrella) Tidak Akan Tinggalkan Kerjaya Pramugara

ARTIKEL BERKAITAN: Zarul Husin jatuh motosikal retak tulang kaki

"Sejujurnya ketika awal-awal pergi interview sebagai cabin crew saya sangkakan tugasan mereka hanya menyediakan makan dan minum sahaja.

"Rupanya tidak. Saya akui mencuci tandas juga adalah salah satu daripada tugasan yang perlu dilakukan oleh anak kapal.

"Bayangkan kalau perjalanan itu selama 12 jam. Siapa yang mahu cuci tandas?" katanya.

Zarul berpengalaman selama lebih 16 tahun sebagai pramugara.

Bercerita lanjut mengenai pengalamannya selama lebih 16 tahun sejak tahun 2000, dia terpaksa mencuci najis yang ditinggalkan penumpang pesawat lebih-lebih lagi untuk penerbangan jarak jauh.

"Paling teruk kalau kena penerbangan ke umrah... pakcik-pakcik yang tak larat dan tak pernah naik kapal terbang, mereka tak tahu macam mana nak flush tandas dan nak cuci.

"Siapa yang mahu cuci? Kami lah yang akan cuci," katanya.

Penyanyi bersama kumpulannya yang pernah popular dengan lagu seperti Ramalanku Benar Belaka ini berkongsi pengalaman itu menerusi sebuah video yang dimuat naik di laman YouTube miliknya.

Menerusi video berdurasi 8 minit 47 saat itu, Zarul berkongsi beberapa tip sebelum menjalani sesi temu duga untuk menjadi sebahagian daripada anak kapal.

Zarul Umbrella, pramugari

Artikel Lain