suria

Alicia Amin Pernah Masuk Wad Psikiatri

Alicia akui pernah melalui kesukaran hidup selepas tamat penggambaran program ANTM. Foto Instagram @aliciaamin

MODEL Alicia Amin mendedahkan dia pernah dimasukkan ke wad psikiatri selama seminggu atas cubaan membunuh diri pada awal tahun lalu namun tidak pernah bercakap secara terbuka mengenai perkara itu.

Menerusi laman Instagram, Alicia atau Raja Alicia Raja Amin, 22, berkata, kejadian itu berlaku selepas dia tamat menjalani penggambaran program Asia's Next Top Model (ANTM) musim kelima.

"Saya pernah bangun tidur di wad psikiatri dan terpaksa tinggal di sana selama seminggu kerana saya cuba membunuh diri tapi gagal pada awal 2017. Saya tidak pernah bercakap tentang perkara ini.

"Ia terjadi selepas tamat penggambaran ASNTM tetapi tidak siapa yang tahu, sebelum saya berpindah ke Melbourne dan saya belajar untuk berdiri untuk diri sendiri dan perkara-perkara yang saya percaya akan beri memberi inspirasi pada orang lain yang berasa seperti mereka dalam kegelapan.

"Enam bulan kemudian saya ambil gambar ini di Pulau Tenggol (Terengganu) dan belajar betapa sukarnya fotografi bawah air," tulis Alicia.

Membunuh diri bagi orang Islam adalah haram hukumnya.

Alicia berkongsi kisahnya yang tidak pernah diketahui umum di Instagram.

Pelakon drama Meh Sandar Lagi ini juga memberitahu semua akan melalui kesukaran serta kejahatan yang berbeza namun mereka perlu bertahan dan jangan menyerah kalah terlebih dahulu.

Kata Alicia berbekalkan kepercayaan, kemaafan dan kebaikan daripada dan kepada diri sendiri akan dapat membantu segalanya menjadi lebih baik.

"Saya tak boleh janji pada awak yang semuanya akan berjalan seperti awak inginkan, sebab kehidupan ini tidak boleh dijangka.

"Kita semua akan lalui kesukaran yang berlainan, kejahatan berbeza tetapi saya menggesa anda untuk bertahan lebih lama sedikit.

"Biarkan diri anda dengan beberapa kesilapan lagi dan katakan pada semua yang anda boleh, sebelum anda berfikir untuk menyerah.

Alicia akan sentiasa mengingatkan semua orang bahawa setiap wanita mempunyai hak.

"Anda akan terkejut dengan sedikit kepercayaan, kemaafan dan kebaikan akan bantu segalanya menjadi lebih baik," ujarnya.

Dalam Pada itu, Alicia juga sentiasa mengingatkan semua orang bahawa setiap wanita mempunyai hak dan mereka sepatutnya berasa bangga dengan fizikal yang dikurniakan.

"Saya mengalu-alukan 2018 dengan lebih banyak perjalanan, hutan hujan tropika dan lautan - sentiasa perhatikan vlog!

"Saya akan terus memberitahu netizen bahawa setiap wanita mempunyai hak, kita sepatutnya menyukai warna kulit kita yang gelap dan semua orang mempunyai badan yang cantik," katanya.

Alicia Amin

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain