'Switch Off'14' Tidak Beri Manfaat - Karyawan - Hiburan | mStar

'Switch Off'14' Tidak Beri Manfaat - Karyawan

Datuk Freddie Fernandez

PETALING JAYA: Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) mengambil pendirian untuk  tidak menyokong kempen 'Switch Off'14 anjuran beberapa penggiat industri seni tempatan yang akan diadakan pada 21 Oktober ini.

Presidennya, Datuk Freddie Fernandez berkata, kempen tersebut disifatkan sebagai terlalu negatif yang tidak akan membawa hasil kepada mana-mana pihak.

"Nampaknya mereka (penggiat yang terlibat) ingin mensensasikan sesebuah perkara untuk mendapat perhatian tanpa memikirkan kesan dan imej negatif yang dibawa kepada semua penggiat filem.

"Saya berharap penggiat filem tempatan tidak menyokong usaha negatif berkenaan yang tidak akan membawa apa-apa manfaat kepada industri hiburan.

"Sebaliknya ia menunjukkan betapa ceteknya pemikiran beberapa pemimpin dalam industri yang tidak mampu menyelesaikan masalah industri dengan cara professional," katanya kepada mStar Online.

Beberapa persatuan seni di bawah Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (GAFIM) mengesahkan akan mengadakan kempen dikenali "Switch Off'14" untuk menghantar memorandum kepada Kementerian Komunikasi dan Multimedia agar pihak berkenaan memberi perhatian serius terhadap isu-isu industri perfileman dan televisyen di negara ini.

Kempen berkenaan bakal di adalakan di Kelab Sultan Sulaiman, Dataran Merdeka dekat sini.

Antara penekanan memorandum tersebut adalah permohonan mewujudkan Akta Industri Kandungan Kreatif bagi memberi perhatian terhadap isu pelarasan harga belian kandungan televisyen serta pengagihan slot televisyen yang lebih adil.

Selain itu aspek pengecualian cukai bagi syarikat-syarikat yang melabur dalam penerbitan televisyen tempatan dan pembelian peralatan teknikal turut ditekankan.

Kandungan memorandum tersebut turut meminta pihak kerajaan agar peka terhadap aspek kebajikan yang melibatkan pelakon dan pekerja dalam industri filem seperti skim insuran khusus atau tabung kebajikan.

Sementara itu, Freddie turut berasa pelik kerana kandungan memorandum berkenaan mempertikaikan pembayaran gaji kru-kru produksi yang tidak berpatutan sedangkan masalah itu perlu diselesaikan menerusi rundingan antara penerbit-penerbit filem dan bukan pihak kerajaan.

"Jika pembayaran kepada kru filem tidak berpatutan dan terlalu rendah mereka harus mengadakan rundingan dengan penerbit untuk menetapkan kadar bayaran yang adil dan saksama.

"Tetapi ironinya ialah penerbit sendiri yang menjadi penganjur kempen ini. Kenapa mereka tidak menyeru semua penerbit menaikkan bayaran kepada pihak kru? Sebelum ini persatuan yang mewakili kru pun tidak pernah mengeluarkan kenyataan atau aduan tentang perkara ini,” ujarnya.

Tambah Freddie, pihaknya telah mengambil langkah memperbaiki keadaan tersebut  dengan mengadakan perbincangan dengan Persatuan Penerbit Filem (PFM) dan telah mewujudkan draf Kontrak Standard untuk penggiat industri yang akan berkuatkuasa dalam masa terdekat ini.

Selain itu Karyawan juga telah mewujudkan portal artistexchange.com.my untuk membantu penggiat industri mencari pekerjaan.

Karyawan , Gafim , Freddie Fernandez

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain