Rahsia kurus cara Bienda - Hiburan | mStar

Rahsia kurus cara Bienda

Bienda tampil dengan album solo keduanya, Kenaliku yang diterbitkan oleh syarikat rakamannya sendiri, Impiana Entertainment - foto mStar oleh SITI AZIRA ABD. AZIZ
Bienda tampil dengan album solo keduanya, Kenaliku yang diterbitkan oleh syarikat rakamannya sendiri, Impiana Entertainment - foto mStar oleh SITI AZIRA ABD. AZIZ

BEKAS pesakit jantung berlubang, penyanyi Nur Razlinda Razli atau lebih dikenali sebagai Bienda kini semakin bersemangat menikmati kehidupannya selepas menjalani pembedahan pada tahun lalu dan sekarang disahkan pulih sepenuhnya.

Malah berat badannya yang sebelum ini pernah mencecah 56 kg akibat selera makan bertambah selepas pembedahan kini telah menurun kepada 49 kg semakin menceriakan hidupnya dan membuatnya yakin untuk berhadapan dengan publik.

Jelas Bienda,24, dia menjadi kurus selepas menggunakan produk pati halia dan kapsul krim malam keluaran Dunia Herbs sejak Februari lalu.

“Selepas menjalani pembedahan, badan saya berisi. Jadi, sejak itu saya cuba fikirkan cara untuk kuruskan badan kerana artis mesti nak cantik badan juga.

“Apabila mengetahui tentang produk pati halia dan kapsul krim malam, saya mengamalkan makan dan menyapu krim serta membuat ‘work out’. Dalam masa tiga bulan sahaja, saya mengalami penurunan berat badan dengan cepat,” kata Bienda ketika majlis pelancaran albumnya, Kenaliku dan produk keluaran Dunia Herbs.

Bermula 1 April lalu, Bienda dilantik menjadi duta Dunia Herbs bagi mempromosikan produk losyen tangan dan badan serta krim muka.

“Saya menggunakan produk Dunia Herbs terlebih dahulu sebelum bergelar duta. Jadi, mereka memilih saya sebagai duta selepas melihat perubahan dan kesan yang baik kepada diri saya.

“Misalnya, produk terbaru ini saya cuba terlebih dahulu. Selepas pembedahan, kulit saya mengalami alahan kepada losyen. Jadi, selepas saya mencuba losyen keluaran Dunia Herbs setiap hari, kulit saya yang kering menggelupas dan menjadi lembut.

“Jika nak tahu, dua produk ini keluar pun atas permintaan saya,” ujar Bienda.

Bienda yang bijak berkata-kata itu akan mengikat kontrak selama setahun. Bagaimanapun, dia enggan menyebut harga yang ditawarkan kepadanya untuk bergelar duta produk itu.

“Pasal harga yang dibayar kepada saya, tidak perlulah disebut tetapi ia berbaloi,” jawabnya.

Hasil album baru selepas enam tahun

Setelah hampir enam tahun tanpa album baru, Bienda tampil dengan album solo keduanya, Kenaliku yang diterbitkan oleh syarikat rakamannya sendiri, Impiana Entertainment.

Album yang memuatkan empat buah lagu baru dan empat buah lagu lama yang turut dipetik dari album artis lain itu, bukanlah album tangkap muat seperti yang diakui oleh Bienda.

“Album ini bukan dibuat untuk cukup syarat tetapi lahir dari hati saya.

“Saya mendapat ilham untuk menyiapkan album ini selepas menjalani pembedahan.

“Sebelum itu, saya selalu mengalami masalah untuk mendapatkan keserasian dari segi album dan konsep.

“Jadi, berkat saya menyimpan duit selepas menyanyi dan berlakon, barulah saya dapat sempurnakan impian ini dengan menggumpul modal sebanyak RM40,000 dalam masa enam bulan,” tutur Bienda.

Dia menambah, lagu-lagu yang diterbitkan oleh produser dan penyanyi Yasin Sulaiman ini telah dirakam sejak tiga tahun lalu tetapi disusun semula agar mendapat kombinasi vokal dan muzik yang diinginkan.

“Menerusi album ini, saya mahu peminat mengenali bagaimana saya bersusah payah.

“Empat buah lagu baru dalam album ini adalah lagu Usah Kau Tanya hasil duet dengan mama (Sheeda), Jiwa Sengsara (Yasin), Kenaliku dan Fatamorgana.

“Sementara empat lagu lama adalah Syurga Neraka duet dengan Amy Search, Youm Wara Youm yang dinyanyikan dengan Akbar, Mimpi Laila dan Penantian.

“Lapan buah lagu ini menjadi pilihan saya kerana semuanya merupakan lagu terbaik dan kesukaan saya.

“Saya menganggap album ini sebagai hadiah istimewa untuk peminat dan orang yang disayangi untuk mengenal jiwa saya.

“Saya harap album ini akan sampai kepada peminat dan dihargai oleh mereka,” luahnya yang tidak meletakkan sasaran jualan album itu.

Akur dengan pasaran album tempatan yang kurang memberangsangkan, Bienda berkata dia akan menjual album ini dari tangan ke tangan semasa bertemu peminat di mana-mana ‘show’.

“Insya-Allah, saya akan turun padang untuk menjual album secara langsung kepada peminat dan jika ada yang berminat untuk mendapatkannya, boleh juga emelkan ke bienda_85@yahoo.com. Saya menawarkan harga yang lebih murah kepada mereka,” akhiri Bienda.

Bercerita mengenai perancangan selepas ini, Bienda akan berlakon sebuah filem dan drama mulai bulan hadapan.

Artikel Sebelum

Penampilan pertama Engku Aleesya

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain