Lat berharap media beri ruang pada pelukis kartun - Hiburan | mStar

Lat berharap media beri ruang pada pelukis kartun

LAT HARAP KARYA PELUKIS KARTUN DIBERI RUANG OLEH MEDIA IPOH: Datuk Mohd Nor Khalid atau lebih dikenali sebagai Lat berharap media massa sama ada cetak atau elektronik memberi ruang kepada lebih ramai lagi karya pelukis kartun di negara ini.

"Ramai pelukis kartun di negara ini berbakat yang boleh diketengahkan seperti pelukis kartun di luar negara yang hasil karya mereka dimuatkan di akhbar-akhbar sejak awal 50an lagi seperti di Amerika, Eropah, Jepun dan Korea.

"Karya pelukis kartun tempatan yang mempunyai bakat seperti Jaafar Taib, Zainal Buang Hussin dan Ibrahim Anom (Ujang) boleh dimuatkan ke dalam akhbar atau dijadikan filem animasi," kata pelukis kartun terkenal itu kepada pemberita pada majlis menandantangani replika sampul surat Hari Pertama Setem Kartun Malaysia, yang memuatkan hasil karya beliau.

Lat yang berasal dari Gopeng, percaya jika peluang yang diberikan kepada pelukis kartun tempatan disiarkan di dalam media cetak atau dalam bentuk filem, sudah tentu ia menjadi kebangaan kerana negara turut mempunyai pelukis kartun yang baik seperti di luar negara.

Beliau yang turut ditemani oleh beberapa oleh bekas guru dan rakannya semasa bersekolah di sini, gembira kerana karikarturnya dijadikan koleksi pertama setem di negara ini. Ketua Unit Filateli Pos Besar Malaysia, Yasmin Ramli berkata pihaknya mensasarkan untuk menjual sebanyak 1.1 juta koleksi pertama setem yang memuatkan karikatur yang dihasilkan Lat, tahun ini.

Koleksi pertama setem tersebut dilancarkan di Kuala Lumpur Isnin lepas yang turut memuatkan karikatur dari bukunya The Kampong Boy.

Seorang pengumpul setem, Zakaria Mohd, 77, yang berasal dari Tambun di sini begitu teruja untuk memiliki koleksi stem yang memuatkan watak yang dilukis oleh Lat itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Iesya fokus bidang seni tahun depan

Artikel Berkaitan

default image

Zizie dibayangi kejahatan Norell

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal