Lindsay Lohan Temui Erdogan, Bana al-Abed - Bintang Global | mStar

Lindsay Lohan Temui Erdogan, Bana al-Abed

Lindsay Lohan bersama Bana al-Abed

ISTANBUL: Pelakon Amerika Syarikat, Lindsay Lohan pada Jumaat mengadakan pertemuan dengan Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

Dia turut menemui penulis blog yang merupakan seorang gadis Syria berusia tujuh tahun, Bana al-Abed di Ankara, demikian menurut pejabat presiden menerusi laman webnya.

Menerusi gambar yang diambil di istana presiden, Lohan tersenyum ketika berdiri di sebelah Erdogan, yang memeluk Bana dan isterinya Emine.

Bana berkongsi video pendek di Twitter, di mana Lohan berkata: "Kami mahu membantu semua rakyat di Syria dan Aleppo yang menderita dan kepada semua pelarian, kami di sini menyokong anda dan anda perlu bertahan dan berjuang. Sama seperti Bana lakukan."

Lohan sebelum ini telah menyatakan sokongan terhadap usaha Turki untuk menjadi tuan rumah kepada hampir tiga juta rakyat Syria yang  melarikan diri daripada perang, kata agensi berita Anadolu.

Pelakon Amerika itu memberikan lencana biru kepada Erdogan dan isterinya yang mengandungi petikan dari pemimpin Turki: "Dunia adalah lebih besar daripada lima," menurut Anadolu.

Petikan itu adalah merujuk kepada lima anggota tetap Majlis Keselamatan PBB - Britain, China, Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat.

Bana menjadi perhatian antarabangsa melalui Live Tweet dari bandar bergolak Aleppo.

Lindsay Lohan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ustazah sekolah dikhuatiri hilang