9,318 Usahawan India Peroleh Manfaat Daripada Tekun - Niaga | mStar

9,318 Usahawan India Peroleh Manfaat Daripada Tekun

KUALA LUMPUR: Sekretariat Khas Untuk Pengupayaan Usahawan India (SEED) mengagihkan sejumlah RM347.32 juta kepada 9,318 usahawan India Malaysia setakat ini sejak penubuhannya pada Ogos 2012.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G.Palanivel, yang bertanggungjawab terhadap SEED, berkata daripada jumlah itu, kira-kira RM131 juta diagihkan kepada 9,067 usahawan India menerusi Tekun Nasional.

"Ini membentuk sekitar 40 peratus daripada pinjaman itu, manakala bakinya adalah bagi sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Kami melakar kejayaan dalam sektor PKS, dengan RM216 juta diagihkan sepanjang 18 bulan lepas.

"Kejayaan ini hasil kerjasama rapat kami dengan institusi seperti Malaysian Development Finance Institutions (MIDF), SME Bank/SME Corp Malaysia dan Skim Pembiayaan Kewangan PKS," katanya.

SEED, sebuah unit di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) Kaum India di Jabatan Perdana Menteri, diwujudkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, bermatlamat merubah landskap bagi usahawan India Malaysia.

Kata Palanivel, beliau berpuas hati bahawa 45 peratus daripada jumlah pinaman ini diberi kepada syarikat dalam sektor perkhidmatan, untuk menjana sumbangan ketara kepada ekonomi Malaysia.

Selain sektor perkhidmatan, industri lain yang memperoleh manfaat termasuk makanan dan minuman, plastik, fabrikasi logam, kimia, pelancongan, profesional, kertas & percetakan, infrastruktur dan utiliti, serta industri asas besi dan keluli.

Bagi Bajet 2015, Palanivel berkata SEED akan memohon agar kerajaan memperuntukkan RM100 juta lagi kepada kaum India dalam sektor pembiayaan mikro dan RM50 juta bagi PKS.

Dalam perkembangan lain, SEED merancang untuk mewujudkan sebuah pusat sehenti bagi usahawan India yang memenuhi semua keperluan perniagaan di bawah model perniagaan francais.

Pengarah Eksekutifnya Dr A.T.Kumararajah pusat sehenti ini akan menjadi platform untuk menyediakan pendekatan perniagaan lebih bersistematik, selain meningkatkan tahap daya saing dan keberkesanan dalam kalangan pemberi francais.

Beliau berkata pusat itu akan turut menyediakan program pembangunan keusahawanan menyeluruh, menguruskan pinjaman perniagaan di samping permohonan lesen perniagaan.

"Bukanlah satu rahsia apabila model francais restoran terus penjadi penggerak utama dalam industri restoran memandangkan 35 peratus daripada semua model francais di Malaysia tertumpu di sekitar industri makanan dan minuman.

"Oleh itu, pusat sehenti ini akan memberi peluang kepada usahawan India Malaysia untuk meneroka, memahami dan membangkitkan kesedaran terhadap Model Perniagaan Francais," katanya.

Selain mengendalikan latihan, beliau berkata SEED bekerjasama rapat dengan Persatuan Francais Malaysia untuk mempromosi konsep francais dalam kalangan usahawan India.

SEED , Tekun

Artikel Sebelum

MAS Perlu Tumpu Laluan Antarabangsa Sahaja

Artikel Berikut

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey