suria

Ibu meninggal secara mengejut, adik bongsu pula ‘lost’ tak mahu ambil SPM... Kakak tak duduk diam, pulang ke Kelantan demi keluarga

Fatihah sering dimanjakan kakak dan abangnya.

KEHILANGAN insan tersayang pastinya memberi kesan mendalam lagi-lagi di saat seseorang itu sedang berjuang dalam hidupnya.

Justeru sokongan orang sekeliling sangat diperlukan bagi mengembalikan semangat yang hilang.

ARTIKEL BERKAITAN: Suami tak boleh move on isteri dah lama meninggal, seminggu sekali pasti ‘borak’ dengan arwah di kubur - “Kalau hujan abah teriak”

ARTIKEL BERKAITAN: Isteri pulang ke negeri abadi, coretan suami agungkan arwah di media sosial undang sebak... Ramai faham sakitnya erti kehilangan

Begitu juga yang dialami Nik Noor Fatihah Nik Ghazali apabila ibunya meninggal dunia di saat dia sedang berjuang untuk menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 2018.

Kehilangan tersebut membuatkannya hilang arah dan lemah semangat selain menangis setiap hari sehingga tidak dapat memberi tumpuan dalam pelajaran.

Menceritakan semula situasi pada masa itu, kakak ketiganya, Nik Noor Atikah, memberitahu, ibu mereka meninggal dunia pada September 2018.

Ujarnya, pada masa itu, Fatihah yang merupakan adik bongsunya sedang belajar di tingkatan lima dan bakal menduduki peperiksaan SPM.

Kakak-kakak fatihah sentiasa membuat kejutan padanya.

Kakak-kakak Fatihah sentiasa membuat kejutan padanya.

"Ibu meninggal dunia di Kuala Lumpur ketika arwah datang untuk membantu saya uruskan katering. Kehidupan saya sedikit sukar kerana selepas berhenti kerja, tiba-tiba suami pula kehilangan pekerjaan dan bagi meneruskan kehidupan, saya buat bisnes katering.

"Dalam tempoh dua minggu arwah ibu berada bersama saya, tiba-tiba dia demam dan keesokannya meninggal dunia. Ketika dimasukkan ke hospital, saya maklumkan kepada ayah serta adik yang berada di Kelantan dan meminta mereka untuk tempah tiket kapal terbang supaya dapat datang segera ke Kuala Lumpur.

"Tetapi disebabkan adik sekolah, mereka datang keesokan hari dan malangnya hari mereka tiba, ibu sudah menghembuskan nafas terakhir jadi adik tidak sempat melihat ibu buat kali terakhir," ceritanya sayu.

Ika (belakang) sentiasa bersama adiknya.

Ika (belakang) sentiasa bersama adiknya.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, ketiadaan ibunya membuatkan adik bongsu bagai kehilangan arah sehingga dia memutuskan tidak mahu pergi ke sekolah dan menduduki peperiksaan SPM.

Ujarnya, disebabkan bimbang dengan keadaan adik, dia mengambil keputusan untuk memberhentikan anak yang sedang belajar di tadika dan pulang ke kampung di Kelantan.

"Saya cakap pada suami untuk berhentikan anak dari tadika dan duduk Kelantan sekejap sehingga Fatihah habis SPM. Lebih kurang tiga bulan saya duduk di situ jaga adik dan ayah.

Saya katakan kalau mama ada lagi, dia mesti nak tengok adik berjaya suatu hari nanti sebab tak mahu hidup susah macam ni.

ATIKAH

"Dalam tempoh itu, adik tiba-tiba masuk bilik saya pada pukul 2 pagi sambil menangis dan cakap dia tidak boleh belajar dan bercakap tak mahu ambil SPM. Hari-hari dia menangis kerana selalu teringat arwah ibu yang sudah tiada.

"Jadi saya nasihatkan adik dan memberi kata-kata semangat kepada dia. Saya katakan kalau mama ada lagi, dia mesti nak tengok adik berjaya suatu hari nanti sebab tak mahu hidup susah macam ni.

"Selepas adik habis peperiksaan, abah pula duduk sendirian di Kelantan sehingga dia kerap sakit. Jadi saya ambil keputusan untuk pindah terus ke Kelantan dan menjaga abah pula," ujarnya yang mempunyai tujuh adik beradik.

Ika pilih memulakan bisnes atas talian di negeri kelahirannya.

Ika pilih memulakan bisnes atas talian di negeri kelahirannya.

Menceritakan keadaan semasa adiknya ketika ini, ujarnya yang mesra dipanggil Ika, adiknya kini dalam tahun akhir pengajian Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Katanya, melihatkan kejayaan yang dicapai Fatihah membuatkan dia begitu gembira kerana mengetahui betapa payah adiknya ingin keluar daripada kesedihan.

Tambahnya yang kini menjalankan bisnes atas talian, adik-beradiknya amat menyayangi Fatihah dan sanggup menyediakan apa sahaja keperluan untuk dia.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain