Anak lelaki salah pilih periuk merebus telur, sikap si ibu buat ramai tak senang duduk - “Dah besar tak pandai masak marahnya bukan main lagi”

Ramai netizen tidak bersetuju atas kenyataan wanita itu terhadap anaknya.

SIAPA sangka posting yang dikongsi di Facebook akhirnya memakan diri sendiri apabila tuan punya badan pula yang dikecam netizen.

Begitulah kisahnya mengenai seorang ibu yang berkongsi perihal kegagalan anak lelakinya yang masuk dapur merebus telur.

"Anak lelaki rebus telur. Aduhai, besarnya kuali. Bukan tak nak beri orang lelaki masak tapi betul tak beginilah jadinya kalau orang lelaki masuk dapur," tulisnya dengan menyertakan sekeping foto.

ARTIKEL BERKAITAN: Ramai sertai grup FB ‘Suami Masak Apa Hari Ini?’ Kaum isteri jangan tercabar... resipinya bukan calang-calang!

ARTIKEL BERKAITAN: Dah tak lucu! Ahli grup FB masakan popular lapor polis selepas terguris hati foto masakan dihina - “Mereka macam tak puas hati”

Dalam foto itu, kelihatan dua biji telur direbus dalam periuk yang terlalu besar, seolah-olah tidak sesuai dengan saiznya.

Posting itu pada mulanya dikongsi di laman Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari Ni Official sebelum ditularkan oleh seorang individu di Twitter.

"Bukan lelaki tapi anak awak. Saya dah betulkan (kenyataan)," tulis pelayar Twitter itu.

Kata netizen, mereka juga akan putus asa sekiranya usaha masuk ke dapur dipertikaikan orang lain. (Gambar Hiasan)

Jelasnya, kapsyen wanita itu seolah-olah bersikap serkap jarang terhadap semua lelaki sedangkan kesalahan merebus telur sebagaimana dikongsikan itu adalah perbuatan anaknya.

"Rasa kesian pula dekat lelaki dalam family dia. Sepatutnya benda macam ni tak jadi isu pun, yang kena didik tu tugas awak sebagai mak dan ayah

"Kira baguslah anak lelaki dia ada 'feel' nak masuk ke dapur dari buta kayu dalam bilik tak reti buat apa.

Aku yang perempuan pun bila kena kondem dekat dapur, memang selalu putus rasa nak masak, seronok masak bila seorang.

PELAYAR TWITTER

"Cerita bab pengalaman, sejujurnya macam ni lah aku bila zaman awal remaja baru nak kenal dapur tapi ibu abah tak bising pun, yang depa bising kalau buat kerja tapi tak reti kemas," ujar jejaka itu lagi.

Posting di Twitter itu ternyata menarik perhatian ramai di Twitter.

Malah ia sehingga kini menerima lebih 15,000 ulang kicau (Retweet).

Menurut netizen, sikap wanita itu juga boleh menyebabkan anak lelaki putus semangat untuk masuk ke dapur.

Posting tular di Twitter.

Ada juga netizen yang berkata kaum Adam sebenarnya lebih hebat beraksi di dapur berbanding wanita dan buktinya ramai cef popular merupakan lelaki.

"Top cef kat dunia majoriti lelaki dan banyak Michelin Star restaurants penuh dengan pekerja lelaki.

Posting asal yang dikongsi di Facebook.

"Aku yang perempuan pun bila kena kondem dekat dapur, memang selalu putus rasa nak masak, seronok masak bila seorang.

"Dulu-dulu masa kecil, bila masa dapur je mama tak bagi tolong apa semua sebab rasa macam mengacau. Padahal time tu teringin nak belajar memasak. Bila dah besar ni tak pandai masak marahnya bukan main lagi," tulis beberapa netizen.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

masak, rebus telur, anak lelaki, ibu

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain